Na Ukrajine sa porušuje prímerie, hlásia mŕtvych

Na niektorých miestach východnej Ukrajiny sa naďalej porušuje prímerie uzavreté začiatkom septembra medzi Kyjevom a proruskými separatistami.

16.10.2014 14:54
debata (102)

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že za uplynulých 24 hodín padli traja jej vojaci a deväť ďalších utrpelo zranenia. Povstalci sa podľa nej stále márne snažia dobyť letisko pri Donecku.

Armádny hovorca Andrij Lysenko podľa ukrajinských médií okrem iného oznámil, že vzbúrenci opäť ostreľovali z raketometov a mínometov pozície vládnych síl na severovýchodnom predmestí strategického prístavu Mariupol pri Azovskom mori. V utorok prišlo počas ostreľovania tohto mesta o život sedem civilistov a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Trvalo nie je pokoj zbraní rešpektovaný separatistami najmä pri doneckom letisku, odkiaľ sa povstalcom podľa Kyjeva stále nedarí vytlačiť armádu. Rebeli na druhej strane už niekoľkokrát tvrdili, že strategicky významný areál obsadili. Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie (antiteroristická operácia – ATO) v Kyjeve oznámilo, že v stredu večer vojaci odrazili ďalší pokus nepriateľa letisko obsadiť. Podľa agentúry AFP sa tam strieľalo aj vo štvrtok.

Server agentúry Ukrinform citoval oznámenie ATO, podľa ktorého vo väčšine oblastí protiteroristickej operácie panoval v noci pokoj. Podľa Lysenka je naďalej napätá situácia pri obci Bachmutka v Luhanskej oblasti, kde vzbúrenci držia v obkľúčení stovku príslušníkov Národnej gardy.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na svojom twitterovom účte oznámil, že stiahol osem moderných vrtuľníkov z humanitárnych misií OSN a prevelil ich do protiteroristickej operácie.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina