Európska komisia žaluje Maďarsko za zákon o pôde

Európska komisia (EK) začala vo štvrtok stíhať Maďarsko za jeho zákon o poľnohospodárskej pôde, ktorý z jej kúpy vylučuje všetkých cudzincov vrátane občanov Európskej únie.

16.10.2014 16:37
debata (38)

Takéto obmedzenie podľa EK porušuje princíp únie o voľnom pohybe kapitálu. „Maďarská legislatíva obmedzuje práva cezhraničných investorov, čím porušuje zákony EÚ o voľnom pohybe kapitálu,“ píše sa v stanovisku komisie. Maďarsko má teraz dva mesiace, aby odpovedalo a vyjadrilo sa k vzneseným obvineniam.

Nový zákon o pôde začal v Maďarsku platiť od mája tohto roku. Podľa jeho znenia sa vlastníkmi poľnohospodárskej pôdy môžu stať len osoby, ktoré sa živia poľnohospodárstvom. Cudzinci majú nárok na jej kúpu až po trojročnom pobyte v krajine. Túto podmienku mnohí nespĺňali a o pôdu prišli najmä Rakúšania bez nároku na náhradu.

Budapešť tvrdí, že koná v záujme vytvorenia moderného poľnohospodárskeho sektora, pričom obmedzenie pre cudzincov má predovšetkým ochrániť malých a stredných roľníkov pred špekulatívnym narábaním s pôdou.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #pôda #Európska komisia