Po oslobodzujúcim verdikte nad Berlusconim rezignoval sudca

V Taliansku rezignoval sudca milánskeho odvolacieho súdu, ktorý vyniesol oslobodzujúci verdikt nad expremiérom Silviom Berlusconim, obvineným z plateného pohlavného styku s neplnoletou dievčinou v takzvanom prípadu Rubygate.

17.10.2014 13:13
Silvio Berlusconi Foto:
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi.
debata (3)

Rozsudok padol v júli, jeho odôvodnenie ale súd vydal až tento vo štvrtok. Sudca Enrico Tranfa predsedal trojčlennému senátu, podľa talianskych médií expremiéra zbaviť viny nechcel, bol ale prehlasovaný svojimi kolegami.

Sám sudca odmieta dôvod svojej rezignácie komentovať. Nevyjadril sa teda ani k špekuláciám, že za odchodom z justície stojí práve jeho odlišný názor na Berlusconiho vinu v prípade Rubygate. „Odovzdal som svoju rezignáciu, bodka. Každý si môže myslieť, čo chce,“ citovala sudcu agentúra ANSA.

V prípade Rubygate išlo o vzťahy medzi 78-ročným pravicovým politikom a tanečnicou marockého pôvodu Karimou Mahrúgovou, ktorá sa zúčastnila na preslávených Berlusconiho večierkoch v jeho vile pri Miláne. Expremiér bol obžalovaný z plateného sexu s neplnoletou, pretože dievča nemalo v tom čase ešte 18 rokov. Čelil aj obžalobe zo zneužitia právomoci, pretože sa podľa prokuratúry snažil ovplyvňovať vyšetrovanie polície, ktorá podozrievala Mahrúgovú z krádeže.

Súd prvej inštancie poslal Berlusconiho na sedem rokov do väzenia, odvolacie inštancie ho ale zbavili viny v celom rozsahu.

Berlusconi si ako líder opozičnej talianskej pravice teraz formou verejnoprospešných prác odpykáva ročný trest za daňové úniky v spoločnosti Mediaset a raz týždenne pomáha v domove pre seniorov neďaleko Milána. Súčasťou verdiktu za daňové podvody bol aj dvojročný zákaz vykonávať volené funkcie, preto musel Berlusconi vlani opustiť Senát a nemohol kandidovať ani v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu.

Zbavenie viny v prípadu Rubygate ale Berlusconimu umožnilo, aby naďalej pomýšľal na kandidatúru v niektorých budúcich voľbách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi #Rubygate