Islamisti vyslali ku Kobani posily z iných častí Sýrie

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) posilnili svoje oddiely bojujúce o severosýrske mesto Kobani.

18.10.2014 11:06
Kobani Foto: ,
Pohľad na mesto Kobani.
debata (5)

Pod kontrolou ho majú po mesiaci bojov s kurdskými obrancami približne z polovice. Podľa sýrskej exilovej organizácie, ktorá monitoruje dianie v Sýrii z Londýna, stiahol IS ku Kobani svojich ľudí z provincií Halab a Rakka.

Už v piatok začali radikáli intenzívne bojovať o sektor na severe mesta, v blízkosti tureckej hranice. Vypálili naň takmer 30 delových sálv. Ťažké boje pokračovali aj v noci. Kurdi zatiaľ túto lokalitu ubránili a IS podľa ich zdrojov prišiel o niekoľko bojovníkov.

V sobotu ráno bol na hraniciach podľa reportéra agentúry AFP pokoj a bola počuť len vzdialená paľba. Kurdom v obrane Kobani pomáhajú lietadlá Spojených štátov a niekoľkých ich arabských spojencov.

Turecko síce posilnilo svoje jednotky na hranici, avšak do bojov nevstúpilo a ani nedalo zahraničným lietadlám k dispozícii svoju leteckú základňu v Incirlik. Premiér Ahmet Davutoglu tento týždeň zopakoval, že sa Ankara kvôli Kobani nenechá do konfliktu zavliecť.

Vstup Turecka do bojov by bol vraj katastrofou

Analytici sa zhodujú, že sa Turecko ocitlo pre svoj postoj na lavici obžalovaných, ale podľa mnohých neprávom. Okrem iného sa počas pretrvávajúcej sýrskej krízy ujalo milióna sýrskych utečencov.

Politológ Hugh Pope, ktorý sa špecializuje na tureckú problematiku, tvrdí, že vstup Turecka do boja proti IS by bol pre túto krajinu katastrofou. S Irakom a Sýriou má dlhú a priepustnú hranicu, takže by sa stalo ľahkým terčom teroristických útokov.

Navyše značná časť tureckých sunnitov nepozerá na sunnitský IS ako na nepriateľa. „Západné štáty by nemali na Turecko tlačiť, aby zasiahlo a pomohlo zachrániť Sýriu, ak nechcú jedného krásneho dňa zistiť, že Turecko tápa v sýrskom bahne,“ tvrdí Pope.

Prezident Recep Tayyip Erdogan vymedzil eventuálnu vojenskú účasť Turecka v bojoch niekoľkých podmienkami, z ktorých jedna je vytvorenie bezletovej zóny nad severom Sýrie. Najväčší dôraz kladie na to, že hlavným cieľom intervencie musí byť zosadenie sýrskeho prezidenta Bašara Asada, nie boj o jedno mesto.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Islamský štát