Počet obetí snehovej búrky v Nepále stúpol na 39

Bilanciu obetí snehovej búrky pod nepálskou Annapurna zvýšili už na 39 po tom, ako sa pátracím tímom podarilo objaviť ďalšie telá mŕtvych horolezcov, turistov a sprievodcov.

18.10.2014 12:04 , aktualizované: 17:55
debata

V sobotu o tom s odvolaním sa na miestne úrady informuje spravodajský portál BBC. Stále pritom pátrajú po ďalších nezvestných a bilancia mŕtvych tak ešte môže vzrásť. Už teraz ide o vôbec najtragickejšie podobné nešťastie v Nepále.

Armádne vrtuľníky v sobotu krúžili nad turistickou trasou v oblasti Annapurny a z Káthmandu dorazil tím odborníkov, ktorý má pomôcť dostať ľudí do nižších polôh. Mnohí sú uväznení v horských útulkoch a chatách.

Dostať sa k nim je pre vysokú vrstvu snehu ťažké, hoci počas dňa panuje v oblasti jasné počasie. Záchranári upozornili, že na vyslobodení obetí z lavín, ktoré môžu byť rozptýlené v širšom okolí, bude potrebných niekoľko dní. Záchranné práce koordinujú dve nepálske ministerstvá.

Celkovo sa zatiaľ podarilo zachrániť 289 ľudí. Viacerí z nich však v mrazivom počasí pri čakaní na pomoc utrpeli omrzliny a budú im musieť amputovať končatiny. Medzi obeťami tragédie sú dvaja Slováci, ale aj Poliaci, Nepálčania, Izraelčania, Kanaďania a Indovia.

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 45000 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédia potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

České úrady sa snažia kontaktovať štyri desiatky krajanov

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová informovala, že sa úrad stále snaží kontaktovať 40 krajanov. Zvyšných 26 Čechov, s ktorými nemá spojenie, sa pohybovalo v neohrozenej oblasti.

Černínskemu palácu sa už podarilo spojiť s 237 českými turistami, ktorí sú podľa Grohovej v poriadku a v bezpečí. „Máme s nimi nadviazaný telefonický kontakt,“ uviedla. Žiadny s českých turistov podľa informácií ministerstva nezomrel ani nie je zranený.

Český honorárny konzulát v nedeľu podľa Grohovej vyšle svojho pracovníka na uzlové miesta Jomsom a Pokhara, odkiaľ turisti vyrážajú na výpravy. Pátrať bude tiež v miestnych hoteloch, cestovných kanceláriách a bude kontaktovať šerpov.

Pracovník bude označený českou vlajočkou a bude vylepovať plagáty so žiadosťou, aby ho českí turisti kontaktovali, prípadne pomohli overiť informácie o pobyte ďalších občanov.

Nepálska polícia tvrdí, že sa podarilo dostať do bezpečia 385 turistov, medzi nimi 180 cudzincov. „Domnievame, že všetci zostávajúci turisti, ktorí sú v oblasti, sú mimo nebezpečenstva. Nikto ďalší nás nekontaktoval so žiadosťou o záchranu alebo o informácie,“ uviedol AFP Binaj Ačarja z nepálskeho turistického zväzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #snehová búrka #Nepál #Annapurna