Iracký parlament zavŕšil vytvorenie novej vlády

Iracký parlament v sobotu schválil nominantov na post ministrov obrany a vnútra a po týždňoch politickej krízy je tak nová takzvaná vláda národnej jednoty kompletná.

18.10.2014 16:35
debata (1)

Šéfom rezortu vnútra sa stal šiit Muhammad Salím al-Ghabbán a obranu povedie sunnit Chalíd al-Ubejdí. Ministerské posty dostali aj menšinoví Kurdi, ktorých nominant sa stane aj vicepremiérom.

Vytvorenie nového kabinetu pod vedením premiéra Hajdara Abádího je súčasťou snáh o zjednotenie etnicky a nábožensky rozdelenej krajiny. Vláda sa chce teraz sústrediť najmä na porazenie sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá už obsadila rozsiahle územia krajiny.

Prezident Fuád Masúm poveril Abádího vytvorením vlády v auguste potom, čo expremiér Núrí Málikí nakoniec ustúpil tlaku v rámci krajiny i zo zahraničia a vzdal sa svojej funkcie. Málikí bol irackým premiérom osem rokov, podľa mnohých však podnecoval etnické a náboženské napätie v krajine.

Málikí sa chcel uchádzať o tretie funkčné obdobie napriek politickej kríze, v rámci ktorej ho vyzývali na odstúpenie dokonca i jeho najbližší spojenci. Abádí si získal podporu USA aj Iránu po výzve irackým politickým lídrom, aby ukončili svoje spory, ktoré umožnili militantom zo skupiny Islamský štát obsadiť tretinu Iraku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Hajdar Abádí