U belgickej ministerky zdravotníctva našli 'chybičku krásy'. Trpí obezitou

Od zloženia ústavného sľubu novej belgickej vlády uplynul len týždeň a kabinet premiéra Charlesa Michela sa už stal terčom mediálnej kritiky. V jej strede sa ocitla nová ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, hoci podľa televízie VRT patrí k najschopnejší politikom v krajine. Problémom nie je jej politický program, ale nadváha.

18.10.2014 18:51
Maggie De Blocková Foto: ,
Maggie De Blocková.
debata (17)

De Blocková sa stala členkou koaličného kabinetu, ktorý po zložitom, päť mesiacov trvajúcom rokovaní, premiér Michel zostavil. Skôr než jej vymenovanie za ministerku prekvapil belgické médiá rezort. Objemná ministerka s váhou 128 kilogramov nie je určite podľa kritikov reklamou na zdravý životný štýl.

Nová šéfka rezortu verejného zdravia patrí k najpopulárnejším belgickým politikom, rebríčky preferencií jej dokonca prisudzujú prvé miesto. Podľa mnohých komentátorov by niekedy v budúcnosti mohla myslieť aj na post predsedníčky belgickej vlády. V krajine, kde s nadváhou bojuje 47 percent obyvateľov, ale jej terajšie vymenovanie vyvolalo prekvapenie.

Podľa televízie VRT je kvôli svojej váhe nekompetentná. Političku s objemnými rozmermi vraj nikto v čele ministerstva zdravotníctva nemôže brať vážne. Jej úlohou v novej funkcii bude predsa aj propagácia zdravej výživy a boj s epidémiou obezity, pripomenula televízia.

De Blocková argumentuje svojou nespornou skúsenosťou v politike, ministerský úrad zastávala aj v skorších belgických vládach. Dvadsaťpäť rokov svojho života pôsobila navyše ako lekárka. „Som si vedomá, že nie som žiadna modelka,“ uviedla na svoju obranu. „Dôležité ale je to vo vnútri, nie obal“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #Belgicko #Maggie De Blocková