Pouličné bitky v Hongkongu naďalej pokračujú

V Hongkongu pokračujú strety medzi prodemokratickými demonštrantmi a poriadkovými silami, hoci miestna vláda študentským vodcom ponúkla rokovania.

19.10.2014 08:04
Hongkong, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie v Hongkongu pokračovali aj počas nedeľného rána.
debata (10)

Tie sa majú podľa agentúry Reuters začať v utorok. Ako uviedla s odvolaním sa na vládne zdroje agentúra AFP, pri násilných stretoch bolo zranených najmenej 20 ľudí. Časť demonštrantov museli odniesť na nosidlách, iným zdravotníci na mieste ošetrovali zranenia hlavy a zlomeniny.

Násilné potýčky medzi prodemokratickým aktivistami a poriadkovými oddielmi opäť prepukli v nedeľu ráno po tom, čo si demonštranti nasadili prilby a ochranné okuliare a nahrnuli sa ku kovovým barikádam, ktoré im bránili v prístupe na rušnú komunikáciu. Násilie v Hongkongu pokračovalo už štvrtú noc po sebe. Predchádzajúce tri týždne prebiehali demonštrácie prevažne pokojne.

Proti protestujúcim, ktorí vytvorili ochrannú stenu z dáždnikov, zasiahli stovky policajtov. Niektorých demonštrantov poriadkové sily zadržali. Pripravené na nasadenie boli tiež vozidlá s vodnými delami. Polícia vo vyhlásení uviedla, že musela použiť „minimálnu silu“, keď sa protestujúci pokúsili preraziť policajný kordón. Druhá strana však tvrdí, že policajný zásah ničím vyprovokovala.

Jeden z policajtov v teréne, Paul Renouf, podľa Reuters uviedol, že nasadených bolo 400 až 500 mužov, ktorí mali davy vytlačiť z ich pôvodných pozícií v blízkosti dôležitej križovatky v husto obývanej štvrti Mongkok.

Protestné hnutie ani po troch týždňoch, keď až stovky tisíc ľudí okupovali dôležité komunikácie, nejaví známky oslabovania.

Účastníci demonštrácie žiadajú zrušenie kontroverznej volebnej reformy, ktorú schválila čínska vláda, a odvolanie správcu Hongkongu Leung Čchun-Jinga. Leung vo štvrtok oznámil, že jeho vláda je pripravená začať so študentmi rozhovory. V sobotu Leungov hlavný tajomník Carrie Lam uviedol, že dvojhodinové rozhovory sa majú uskutočniť v utorok a odvysielajú ich v priamom prenose.

Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v najbližších voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho správcu.

Čínska vláda nariadila, že kandidátov musí najprv nominovať a schváliť väčšinou hlasov špeciálny výbor a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong