Fínska polícia nechce pre zločiny v obehu 500-eurové bankovky

Fínska polícia mieni v rámci boja proti takzvanej šedej ekonomike a praniu špinavých špinavých peňazí stiahnuť z obehu bankovky v hodnote 500 eur.

19.10.2014 09:00
Peniaze, euro, 500, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Centrálna banka síce podľa televízie YLE uznáva, že bankovka s najvyššou nominálnou hodnotou hrá do kariet organizovanému zločinu, o jej vyradení na území Fínska ale nechce počuť.

Polícii sa vedľa päťstoviek nepozdávajú ani bankovky v hodnote 200 eur. „V skutočnosti umožňujú a posilňujú šedú ekonomiku a pranie špinavých peňazí. Z tohto dôvodu sme presvedčení, že ich obeh by sa mal skončiť,“ vyhlásil Markku Ranta-aho, ktorý v Národnom úrade pre vyšetrovanie (NBI) vedie oddelenie finančnej kriminality.

„Kriminálne aktivity sa takmer výhradne odohrávajú v hotovosti. Zločinci neprevádzajú z jedného účtu na druhý, platia v hotovosti. Veľké bankovky uľahčujú presun veľkého množstva peňazí v malom balení cez hranice, a to z Európy aj do Európy,“ povedal.

Ranta-aho vysvetlil obľubu hotovosti u zločincov tým, že pre políciu je ťažké vypátrať také platby, pretože po nich na rozdiel od elektronických prevodov nezostávajú takmer žiadne stopy. Ranta-aho sa tiež domnieva, že Fíni bankovky vysokých hodnôt nepoužívajú a že bežne platia kartami, preto pre bežný život postačujú 100-eurové bankovky.

Fínska národná banka súhlasí s tým, že platenie bankovkami vysokých hodnôt je v eurozóne na ústupe. „Potreba a dopyt po bankovkách v hodnote 500 a 200 eur je vo fínskom obehu malá a ich použitie pre normálne platby je úplne minimálne,“ uviedla. Zároveň ale dodala, že ich stiahnutie nelegálne finančné machinácie nezastaví.

„Stiahnutie veľkých bankoviek to môže iba skomplikovať, celkom iste ich však nezastaví a ani veľmi neovplyvní. Jednoducho len prejdú na menšie bankovky,“ tvrdí finančný ústav. Navyše argumentuje tým, že objem platieb v hotovosti je v kriminálnej sfére skôr minimálny.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #eurobankovky