František blahorečil bývalého pápeža Pavla VI.

Pápež František v nedeľu na záver biskupskej synody o rodine blahorečil na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne niekdajšieho pápeža Pavla VI.

19.10.2014 12:46 , aktualizované: 21:22
pápež František, Benedikt XVI. Foto: ,
Pozdravenie pápeža Františka (vpravo) so svojím predchodcom Benediktom XVI. (vľavo) začína byť tradíciou.
debata (2)

Na slávnosti sa zúčastnili tisíce veriacich a prítomný bol aj Františkov predchodca Benedikt XVI. Na slnku zaliatom a ľuďmi zaplnenom námestí pápež predniesol latinskú formulu venovanú blahorečeniu a oznámil, že sviatkom Pavla VI. odteraz bude 26. september, teda deň jeho narodenia. Pavol VI. sa tak stal ďalším bývalým najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi na ceste ku svätorečeniu.

Vyhlásenie za blahoslaveného, čiže beatifikácia, je druhým stupňom kanonizačního procesu, teda vyhlásenia za svätého v rímskokatolíckej cirkvi. Tá sa tak zaručuje za to, že daná osoba je v nebi. V tejto fáze jej už môže byť zasvätený kostol či oltár.

Pavol VI.

  • Občianskym menom Giovanni Battista Montini, zastával funkciu hlavy katolíckej cirkvi v rokoch 1963 až 1978.
  • Pokračoval v odkaze svojho predchodcu Jána XXIII. a doviedol do konca otvorený druhý vatikánsky koncil. Následne tiež zaviedol počas koncilu prijaté cirkevné reformy.
  • Kontroverziu vyvolalo predovšetkým pápežovo rozhodnutie zakázať veriacim antikoncepciu.
  • Ako relikvia, teda hmotné pozostatky života blahoslaveného, slúžili pri omši dve košele s pozostatkami krvi, ktoré mal Pavol VI. na sebe pri pokuse o atentát na Filipínach v roku 1970. Psychicky narušený človek sa ho vtedy pokúsil prebodnúť nožom.

Biskupská synoda, ktorú beatifikácia Pavla VI. zavŕšila, v sobotu schválila revidovaný dokument o prístupe cirkvi k otázkam rodiny. V pôvodnom návrhu sa skupina liberálnych kardinálov snažila presadiť „progresívny“ prístup, ktorý má zreteľnú podporu pápeža Františka a ktorý okrem iného zahŕňa ústretovejší postoj k homosexuálom a k rozvedeným osobám, ktoré uzavreli nový manželský zväzok.

František po sobotňajšom hlasovaní podľa Radia Vatikán ocenil otvorenosť a odvahu pri prejavovaní názorov účastníkov synody. Rozdielnosť týchto postojov, ktoré môžu plynúť z rôznych „pokušení“, pritom podľa neho nie je nič zlé.

Po vyhlásení za blahoslaveného pápeža Pavla VI.... Foto: Reuters, TONY GENTILE
Pavol VI. Po vyhlásení za blahoslaveného pápeža Pavla VI. odhalili na priečelí Svätopeterskej baziliky gobelín s jeho portrétom.

„Pokušeniami sa nemáme nechať vystrašiť či rozrušovať, ba ani odrádzať, pretože žiadny učeník nie je väčší ako jeho majster. Ak bol teda pokúšaný Ježiš, ktorý bol nazvaný dokonca Belzebubom, nemôžu jeho učeníci očakávať lepšie zaobchádzanie,“ vyhlásil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev #Pavol VI.