Rusi popreli pokazenú ponorku vo švédskych vodách

Ruské ministerstvo obrany poprelo informácie švédskych médií o údajnom incidente s prienikom ruskej ponorky do výsostných vôd severského kráľovstva, ktorého námorníctvo od piatku pátra po neidentifikovanom podvodnom objekte pri štokholmských ostrovoch.

19.10.2014 13:46 , aktualizované: 16:50
debata (104)

Dôvodom podľa tlače boli údajne zachytené rádiové hlásenia, vysielané na núdzovú frekvenciu zrejme z pokazenej ruskej ponorky.

„Ponorky ruského vojenského námorníctva, rovnako ako ďalšie plavidlá, plnia úlohy vo svetovom oceáne v súlade s plánom. K žiadnym neštandardným a už vôbec nie k havarijným situáciám nedošlo,“ zdôraznilo ruské ministerstvo.

Švédsko medzitým podľa BBC zosilnelo zoskupenie lodí, vrtuľníkov a ďalších síl pátrajúcich v Baltskom mori po „zahraničnej činnosti pod hladinou“. „Naďalej sa domnievame, že získané informácie sú dôveryhodné a ako veliteľ operácie som nariadil zvýšiť počet lodí nasadených do pátrania,“ povedal novinárom kapitán Jonas Wikström. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Pobrežné vody v Baltskom mori ani nie 50 kilometrov od Štokholmu prečesávajú mobilizované lode, vrtuľníky aj vojaci z obojživelnej jednotky. Podozrivá aktivita vraj nemá obdobu od posledných rokov studenej vojny, kedy Švédi pri svojom pobreží opakovane naháňali podozrivé sovietske ponorky.

Operácia, na ktorej sa podieľa viac ako 200 mužov, sa odohráva v čase zvýšeného napätia medzi severskými a pobaltskými štátmi na jednej strane a Ruskom na druhej strane kvôli ukrajinskej kríze. Švédsko a Fínsko sa už v uplynulých týždňoch sťažovali na údajnú ruskú agresivitu vo vzduchu i na mori.

Ruský opozičný denník Novaja gazeta s odvolaním sa na nemenovaný „vysoko postavený“ zdroj z ruského námorníctva v nedeľu napísal, že ponorka, po ktorej Švédi pátrajú, nemôže byť ruská. Do plytkých vôd Baltu by totiž nezamierila žiadna z jadrových ponoriek, keď prieskumné miniponorky vraj ešte čakajú na opravu, dve z troch konvenčných ponoriek Baltskej flotily sa práve opravujú a tretia je údajne pri Severnej flotile.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ponorka #Švédsko