Švédsko pátra po záhadnej ponorke, Rusi vinia Holandsko

Pri pátraní po záhadnej ponorke, ktorá údajne v piatok prenikla do švédskych výsostných vôd, sa miestna armáda sústredila na oblasť okolo ostrova Nattarö v južnej časti štokholmského súostrovia.

20.10.2014 19:22
debata (78)

Informovala o tom agentúra DPA. Ruské úrady už skôr odmietli podozrenie, že išlo o ruské podvodné plavidlo, a obvinili z incidentu Holandsko. Haag to však označil za absolútny nezmysel.

V okolí prehľadávanej oblasti približne 60 kilometrov južne od Štokholmu švédski vojaci odkláňali celý deň civilné plavidlá do vzdialenosti desiatich kilometrov. Úrady uzavreli oblasť tiež pre leteckú dopravu. Ministerka zahraničia Margot Wallströmová hovorila o „veľmi veľkom ohrození“ v Baltskom mori.

Vrtuľníky a lode pátrajú po ponorke vo výsostných vodách nórskeho kráľovstva už štvrtý deň. Jeho výskyt v mori neďaleko hlavného mesta armáde potvrdili nezávisle od seba traja očití svedkovia.

Švédske médiá cez víkend informovali, že armáda zachytila ​​v okolí metropoly Štokholmu rádiové hlásenia, vysielané na núdzovú frekvenciu údajne z pokazenej ruskej ponorky. Kódované vysielanie vraj prichádzalo tiež z oblasti Kaliningradu, kde má Rusko svoju baltickú flotilu.

Ruské ministerstvo obrany informácie, že ide o jeho ponorku, rázne odmietlo. „Aby sme upokojili napätie v Baltskom mori a ušetrili švédskym daňovým poplatníkom ďalšie výdavky, odporúčame opýtať sa holandského námorníctva,“ uviedol hovorca ministerstva.

Holandské ponorky, ktoré boli v minulom týždni na cvičení vo Švédsku, sa však vraj už v piatok nachádzali v estónskom prístave pri hlavnom meste Tallinne. „Môžeme to dokázať fotografiami,“ uviedol hovorca holandského ministerstva obrany.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #ponorka #Švédsko