Amerika dala na čiernu listinu šesť Orbánových ľudí

Spojené štáty upozornili Maďarsko, že ho môžu prestať považovať za svojho spojenca. Je to ďalšie varovanie po tom, čo minulý týždeň dali na čiernu listinu niekoľko osôb blízkych vláde Viktora Orbána.

21.10.2014 08:04
Viktor Orban Foto: ,
Od jari 2010, keď sa Viktor Orbán vrátil k moci, ho Barack Obama ani raz nepozval do Bieleho domu.
debata (154)

Washington v pondelok spresnil, že ide celkovo o šesť „štátnych úradníkov alebo osôb s prepojením na vládu“, ktorí majú pre korupčné aktivity zákaz vstupu do USA. Zákaz môže byť hoci aj doživotný, ako aj rozšírený na rodinných príslušníkov nežiaducich osôb.

Zoznamy s vysokopostavenými personami non grata majú Spojené štáty pre viacero krajín. Tento druh sankcií postihuje desiatky ľudí spätých s režimami na Kube, v Iráne, Bielorusku či Rusku. Vo vzťahu k európskym demokraciám však ide za viac ako štvrťstoročie o ojedinelý krok. Posledný podobný prípad sa týkal niekdajšieho rakúskeho prezidenta Kurta Waldheima, ktorého USA vyhlásili za nežiaducu osobu za to, že zatajoval svoju vojnovú minulosť.

Budapešť najskôr škandál zľahčovala

Po vypuknutí škandálu sa Budapešť snažila zľahčovať jeho význam. Taktika maďarských vládnych predstaviteľov využívala skutočnosť, že v podobných prípadoch americký zákon zakazuje zverejniť mená ľudí, ktorých sa odopretie vstupu na územie USA týka.

Nový šéf diplomacie Péter Szijjártó, ktorý práve dnes po prvý raz cestuje do Washingtonu od nástupu do funkcie, si koncom minulého týždňa predvolal vedúceho amerického zastupiteľského úradu a požiadal ho o predloženie hodnoverných informácií, na základe ktorých USA dospeli k záverom o korupcii. „Keď to americká vláda nespraví, môže na ňu dopadnúť tieň podozrenia, že sa len pokúša vyvíjať vplyv na isté záležitosti,“ citovala ho agentúra MTI.

Obdobne sa vyjadril aj šéf parlamentnej frakcie Orbánovho Fideszu Antal Rogán. Na otázku, prečo sa premiér ku kauze ani slovkom nevyjadril vo svojom veľkom nedeľňajšom prejave, Rogán pre televíziu ATV povedal, že zrejme nevedel posúdiť, „či je to vtip, alebo niečo vážne“. Orbánov priateľ z mladosti, europoslanec Tamás Deutsch, tiež reagoval nediplomatickým žartom. Na sociálnej sieti zapózoval s taškou s nápisom U.S. Air Force a fotografiu doplnil poznámkou: „Teraz odtiaľ tlačia tú vec s vykázaním na zdisciplinovanie, ale keď na to dostanú chuť, ani bombardovanie nie je vylúčené.“

Americký chargé d'affaires André Goodfriend, ktorý dočasne vedie zastupiteľský úrad USA v Budapešti, v pondelok na tlačovej konferencii varoval, že zľahčovať celý prípad vôbec nie je na mieste. „Netreba o tom žartovať. Toto nie je prvý apríl,“ citoval ho portál Index.

Maďarské médiá špekulujú o zozname mien

Goodfriend zopakoval, že Washington nemôže Budapešti poskytnúť zoznam mien. Tí, ktorých sa postih týka, však podľa neho boli informovaní. „Keď to zopár vládnych predstaviteľov oznámi vláde, tak bude jasné, že to nie je vtip,“ dodal.

V maďarských médiách sa už objavilo viacero možných mien. Niektorí vrátane Orbánovho poradcu už popreli, že by sa zákaz týkal ich. Z Národného úradu pre dane a clá, odkiaľ sa podľa špekulácií na čiernu listinu dostali až traja vysokí predstavitelia vrátane najvyššej šéfky, však do pondelka žiadne dementi nezaznelo.

Podľa Goodfrienda maďarská vláda má dostatok informácií o korupčných kauzách, na ktoré upozorňujú aj mimovládne organizácie. „Ak maďarská vláda neberie vážne hlásenia vlastných občanov, tak prečo očakáva informácie od Spojených štátov?“ položil ironickú otázku.

Chargé d'affaires USA pripomenul, že Maďarsko po zmene režimu vyznávalo spoločné hodnoty so Spojenými štátmi, od istého času sa však dostalo na zostupnú trasu a situácia je stále vážnejšia. „Keď tento trend bude pokračovať, môže dosiahnuť takú úroveň, na ktorej USA už s Maďarskom nebudú môcť spolupracovať ako so spojencom,“ cituje Goodfrienda Index.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #Viktor Orbán #Barack Obama