Nepálske úrady sprísnia pravidlá pre návštevníkov Himalájí

Nepálske úrady zavedú nové, prísnejšie pravidlá pre horolezcov navštevujúcich tamojšie hory po tom, čo náhla snežná búrka a následné lavíny zabili minulý týždeň pri Annapurne najmenej 41 ľudí. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci.

21.10.2014 16:18
Himaláje, Nepál, horolezci Foto:
Záchranári nesú telo jednej z obetí snehovej búrky pri Annapurne.
debata

Tulasi Gautam z vládneho oddelenia pre turizmus v utorok povedal, že Nepál plánuje zaviesť aj lepšie predpovede počasia a pohyb turistov bude bližšie monitorovať. Návštevníkov hôr bude musieť sprevádzať miestny kvalifikovaný sprievodca a budú si musieť prenajať prístroj GPS, ktorý v prípade núdze pomôže záchranárom zistiť ich polohu.

Všetci sa budú musieť zaregistrovať

Horolezci, ale aj miestni nosiči a sprievodcovia, sa budú musieť zaregistrovať na kontrolných stanovištiach pri vstupe aj výstupe z horolezeckej zóny. Doteraz bola registrácia povinná len pre zahraničných turistov a to len pri vstupe do horskej zóny.

Nepálske úrady tiež chcú zlepšiť informovanie o počasí a jeho zmenách, pričom tieto informácie by mali dostávať priamo horolezci. Nové pravidlá by mali začať platiť od novej turistickej sezóny na jar budúceho roku.

Viacerým zachráneným musia amputovať končatiny

V lavínach okrem dvoch Slovákov zahynuli aj horolezci z Poľska, Kanady, Izraelu, Indie a Japonska. Identifikovať sa zatiaľ podarilo 34 tiel. Celkovo sa zatiaľ podarilo zachrániť 518 ľudí.

Viacerí z nich však v mrazivom počasí pri čakaní na pomoc utrpeli omrzliny a budú im musieť amputovať končatiny. Záchranné práce v pondelok ukončili, keďže podľa nepálskych úradov sú už všetci, čo prežili, v bezpečí.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Nepál #Himaláje