Kameraman americkej televízie NBC sa vyliečil z eboly

Americký kameraman Ashoka Mukpo, ktorý sa pri práci v Libérii nakazil vírusom eboly, sa uzdravil a v stredu ho prepustia z nemocnice.

22.10.2014 09:34
Ashoka Mukpo, ebola Foto: ,
Americký kameraman Ashoka Mukpo pri prevoze do nemocnice v Omahe.
debata (1)

S odvolaním sa na lekára nemocnice v Omahe o tom informovala agentúra AP. Mukpo, ktorý ako novinár pracoval pre americkú televíziu NBC News, bol z Monrovie na liečenie do USA prepravený začiatkom októbra.

Výsledky testov podľa lekárov potvrdili absenciu nebezpečného vírusu v krvi novinára. Mukpo je tak už druhým pacientom s ebolou, ktorého sa podarilo lekárom z Omahy v štáte Nebraska vyliečiť. Prvým bol lekár a misionár Rick Sacra, ktorý sa zákernou chorobou nakazil v auguste.

„Fakt, že som sa uzdravil z eboly, vo mne vyvoláva pocit pokory,“ uviedol Mukpo vo vyhlásení pre tlač. „Príliš veľa ľudí nemalo toľko šťastia ako ja. Som šťastný, že som nažive,“ dodal. Na svojom twitterovom profile potom napísal, že si stále nie je istý, akým spôsobom sa chorobou nakazil. Neľutuje vraj ale, že sa do Libérie vrátil, aby „pomohol zalarmovať“ svetovú verejnosť.

Kameraman Mukpo bol piatym Američanom evakuovaným po nakazení ebolou zo západnej Afriky. V Libérii pracoval pre rôzne médiá a na niekoľkých projektoch posledné tri roky. Podľa príbuzných nebol vo vážnom stave, po prevoze do USA bol pri vedomí a normálne prijímal potravu.

Americký Národný ústav zdravia v stredu tiež oznámil, že lekári vylepšili označenie zdravotného stavu zdravotnej sestry Niny Phamovej z „uspokojivého“ na „dobrý“.

Dvadsaťšesťročná Phamová sa ebolou nakazila od Libérijčana Thomasa Duncana, ktorý s chorobou do USA pricestoval z Afriky a ktorý medzitým zomrel. Okrem nej sa od Duncana nakazila aj jej kolegyňa z dallaskej nemocnice Amber Vinsonová. Tú v súčasnosti liečia v nemocnici v Atlante. Stále však nie je jasné, ako sa obe nakazili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Libéria