Nemecko nepôjde do boja s Ruskom, tvrdí expert

"Stredná a východná Európa potrebujú vedieť, čo urobí Berlín,“ povedal pre Pravdu v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou George Friedman.

22.10.2014 16:00
D-Day, Angela Merkelová, Vladimir Putin, Deň D Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pri kritickom postoji k šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi nezabúda, že keby pritvrdila, Berlín by mohol prísť o zdroj plynu a ďalšie ekonomické výhody.
debata (202)

Americký expert na medzinárodnú politiku a zakladateľ analytickej spoločnosti Startfor v rozhovore objasňuje aj vzťahy Nemecka a Ruska a to, ako budú na dianie v Európe reagovať USA.

Stredná a východná Európa zase do istej miery rozmýšľajú, kam patria v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou. Na západ či na východ? A riešime, či je Ukrajina geopolitický konflikt medzi Amerikou a Ruskom.
Vo vašom regióne sa vždy najprv pýtate, čo urobia zahraničné mocnosti. Toto je pritom moment, keď si túto otázku musí klásť visegrádska štvorka a ostatní. USA to neurobia za vás, a ani nechcú. Budú vás však nasledovať. Je to však na vás, vy máte najviac čo stratiť.

George Friedman
George Friedman George Friedman

Možno necítime, že máme čo stratiť
V tom prípade sa nemusíme o tom ani baviť. Povedzme, že všetko je v poriadku. Máte však čo stratiť. Ale ako Američan vám môžem povedať, že mi to môže byť jedno. Vy musíte urobiť strategické rozhodnutia smerom k Rusku. Môžete vyjsť Moskve v ústrety alebo formovať odpor. Spojiť sa s Nemeckom. Lebo je veľmi dôležité, čo urobí Berlín. To sa pýta aj Amerika. Ale jednoducho si uvedomte, že USA nemôže záležať na suverenite Slovenska viac ako vám samotným.

Takže keď sa stredná Európa spojí s Nemeckom, čo urobí Amerika?
Americká stratégia počas prvej aj druhej svetovej vojny, ale aj v období studenej vojny, bola rovnaká. USA sa nezapojili do konfliktu, kým to nebolo nevyhnutné. Ale potom Spojené štáty použili všetko, čo mali k dispozícii. Amerika si kladie otázku, čo je v národnom záujme. Kto sú jej spojenci a čo obetujú. USA sú ochotné zaviazať sa k niečomu, ale neurobia to, keď nevedia, nakoľko sú na to pripravení tí, čo žiadajú pomoc. Musíme si rozdeliť záväzky. Zdá sa, že v Poľsku existuje konsenzus, že niečo je potrebné urobiť. Podobne to vyzerá v Rumunsku. Potom sú tu dve krajiny, ktoré si nie sú isté, čo robiť. Slovensko a Maďarsko. Poľsko a Rumunsko sú pripravené niečo obetovať. Tak tam vidíme aj americkú prítomnosť. Ako hovorím, prídeme, ak uvidíme pripravených spojencov. Keď sa vrátim k Nemecku, ono je lídrom Európskej únie. Stredná a východná Európa potrebujú vedieť, čo urobí Berlín.

Ako sa teda bude správať?
Sú tri možnosti. Bude neutrálne. Pripojí sa k vám. Alebo sa dohodne s Ruskom. A otázka, čo z toho sa stane, je oveľa dôležitejšia ako kroky USA.

Čo predpokladáte zo strany Berlína?
Nemci nie sú ochotní ísť do boja s Rusmi. Berlín má od nich plyn a s Moskvou ho spája množstvo spoločných záujmov. Predpokladám teda, že Nemecko bude skôr neutrálne. Znamená to, že sa dostaneme k tradičnému problému strednej a východnej Európy. Nemecko budete mať na jednej strane a Rusko na strane druhej.

Ako z toho von?
Nemecko musí mať pocit, že by niečo získalo z toho, keby bolo na Rusko tvrdšie. Momentálne kalkuluje s tým, že by mohlo prísť o zdroj plynu a ekonomické výhody vo vzťahu k Moskve. A keby bolo Rusko aj agresívnejšie, pre Nemecko je tu stále nárazníková stredná Európa. Znamená to, že Nemci môžu žiť s pocitom, že súčasná situácia nie je až taká problémová. Podľa mňa stredná Európa stratí v oboch prípadoch. Aj keď bude blízko k Nemecku, aj keby sa vydala smerom k Rusku. Musíte vybudovať silnú regionálnu alianciu. Áno, aj vtedy budete musieť balansovať svoje postoje. Robíte to však celú históriu.

© Autorské práva vyhradené

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine