Víchrica narušila dopravu v Európe, vo Francúzsku zabila dve ženy

Búrka sprevádzaná silným vetrom s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu zabila na východe Francúzska dve ženy. Zlé počasie narušilo v tejto oblasti cestnú i železničnú dopravu. Situácia sa však už upokojila.

22.10.2014 12:00 , aktualizované: 16:42
Ganzalo, víchrica Foto:
Silný vietor narobil problémy vo viacerých európskych krajinách, popadané stromy skomplikovali cestnú i železničnú dopravu.
debata

Žena (57) zahynula v utorok večer, keď na jej auto spadol strom na predmestí Štrasburgu. V utorok zabil padajúci strom aj 44-ročnú vodičku, ktorá odchádzala od svojho auta na ulici v Champagne-Ardennes.

Víchrica bola dozvukom už rozpadnutého hurikánu Gonzalo. Podobné problémy s počasím mali od utorňajšieho rána postupne Veľká Británia, Belgicko, Nemecko a ďalšie európske krajiny.

Hasiči mali prácu na juhu Nemecka

Veľké škody hlásia aj z juhu Nemecka. Hasiči v Bavorsku a Bádensku-Württembersku v noci na stredu vychádzali k stovkám zásahov.

Kvôli popadaným stromom sa s komplikáciami potýkali železnice aj cestná doprava, zranený však nebol nikto. S výrazným ochladením a nápormi víchrice sa v noci potýkalo aj Rakúsko. Plné ruky práce mali hasiči predovšetkým v Tirolsku, kde sa bez prúdu v noci ocitlo 30 000 domácností a kde bolo niekoľko ciest kvôli popadaným stromom úplne nezjazdných. Švajčiarsko sa pripravuje na prívaly snehu, v horách sa čaká až 70 centimetrov.

V Nemecku najväčším problémom v doprave čelilo podľa agentúry DPA Bádensko-Württembersko, kde najväčšie škody utrpeli regionálne železničné trate. Uzavretých bolo deväť tratí. Pri Hornbergu vrazil regionálny vlak do stromu. V susednom Bavorsku výluky trápili 14 tratí, s problémami sa potýkali aj dve linky mestskej železnice v Mníchove.

Problémy s dopravou v Rakúsku

Veľké škody hlási Möllersdorf južne od Viedne, kde víchor strhol strechu nevestinca, ktorá následne vrazila do neďalekého domu. Zničená bola fasáda, byty v dvoch spodných podlažiach a tiež jedno zo zaparkovaných áut.

Najmenej dve strechy zničila búrka tiež v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko, kde hasiči podnikli vyše stovku zásahov. Vietor o rýchlosti až 100 kilometrov za hodinu lámal stromy aj stĺpy elektrického vedenia. Bez prúdu sa v noci ocitlo niekoľko stoviek ľudí. Vo vyššie položených oblastiach Salzburska sa ľudia prebudili do snehového poprašku, ďalšie sneženie sa očakáva popoludní. Na horách bude podľa meteorológov snežiť výdatne.

Jesenná búrka narušila v Rakúsku dopravu. Na trati medzi Viedňou a Lincom jazdili v úseku medzi Unterpurkersdorfom a Neulengbachom vlaky len po jednej koľaji, pretože vyvrátený strom strhol vedenie. Niektoré vlaky boli zrušené a namiesto nich jazdili autobusy. S problémami sa potýkala aj mestská železnica vo Viedni, kde víchor taktiež poškodil troleje. Časť tirolskej diaľnice A12 musela byť krátko uzavretá.

Vo Švajčiarsku rýchlosť vetra v náporoch dosahovala až 185 kilometrov za hodinu. Na západe krajiny bola v utorok večer uzavretá diaľnica medzi Yverdonom a Neuenbürgom, problémy postihli aj železnicu, predovšetkým potom regionálne trate. V oblastiach tisíc metrov nad morom v noci snežilo, ďalšie sneženie sa očakáva až do štvrtkového večera. Na horách podľa meteorológov napadne medzi 40 až 70 centimetra­mi snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Rakúsko #sneženie #víchrica