Dráma v Kanade: Policajti útočníka zastrelili, dvaja ďalší sú však na úteku

Kanadské hlavné mesto Ottawa vydesil útok neznámeho strelca, ktorý zabil vojaka pri pomníku obetiam vojny v centre mesta a prenikol do neďalekej parlamentnej budovy. Policajné komando neskôr útočníka po divokej prestrelke zastrelilo, polícia ale ďalej hľadá dvoch jeho komplicov.

22.10.2014 17:22 , aktualizované: 21:01
Kanada, streľba Foto: ,
Neznámy útočník najskôr zaútočil na vojaka pre vojnovým pamätníkom.
debata (18)

V budove parlamentu zasadala vláda, premiér Stephen Harper i členovia jeho kabinetu sú v bezpečí. Miestne nemocnice prijali troch zranených, dvaja sú v stabilizova­nom stave.

Podľa televízie CBC bol útočník vyzbrojený útočnou puškou a tvár mal zakrytú šatkou. Na miesto dorazil v čiernom automobile, ktorého sa zmocnil násilím, keď z auta vyhnal jeho vodiča. Po útoku na vojaka pri vojnovom pamätníku spustil paľbu aj v areáli parlamentných budov, kde zranil ďalšie osoby.

Polícia neskôr oznámila, že sa nestrieľalo len pri pamätníku a v parlamente, ale aj v blízkosti nákupného strediska Rideau Center, ktoré policajti následne evakuovali. Niektorí svedkovia tvrdili, že sa strieľalo aj v blízkom hoteli Chateau Laurier. Polícia vyzvala obyvateľov mesta, aby sa k centru nepribližovali.

Spojené štáty ponúkli Kanade pomoc v zvládnutí následkov ottawského incidentu. Nemajú však zatiaľ informácie o tom, že by išlo o útok teroristov. Na tlačovej konferencie vo Washingtone to vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama sa podľa neho telefonicky spojil s Harperom, aby mu vyjadril sústrasť a solidaritu amerického ľudu.

Na miesto incidentu privolali stovky vojakov a príslušníkov špeciálnych kománd. Parlament aj susedné budovy evakuovali a centrum mesta uzavreli. Polícia vyzvala obyvateľov, aby sa nezdržiavali pri oknách ani na strechách budov. Na miesto prišlo niekoľko obrnených vozidiel.

K budovám parlamentu povolali desiatky...
Desiatky vojakov a policajtov prišlo...
+3Parlamentný areál prišli strážiť ťažkoodenci.

V čase prestrelky v parlamente práve vystúpil pred poslancami premiér Harper. „Ozvala sa rana a po nej séria výstrelov. Všetci sme sa rozutekali. Bolo to vonku za dverami, tesne vedľa sály,“ povedal novinárom minister financií Tony Clement. Niektorí ľudia z parlamentu utiekli cez lešenia, ktoré nedávno postavili kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii.

Polícia zhruba hodinu a pol po prvých výstreloch oznámila, že útočníka vo vnútri parlamentu zastrelili. Polícia však podľa hovorcu Chucka Benoita ďalej pátra po jeho ďalších dvoch spoločníkoch. Jedného z nich podľa nepotvrdených správ videli na streche parlamentu. Po zuby ozbrojení policajti prehľadávajú všetky okolité budovy. Premiér Harper zrušil svoj stredajší pracovný program a situáciu podrobne sleduje, oznámila jeho kancelária.

Na situáciu reagovalo aj vedenie hokejovej NHL. V stredu večer miestneho času mali hokejisti klubu Toronto Maple Leafs odohrať zápas s otawwskými Senators, zápas však odložili. Nepotvrdené správy hovoria o tom, že torontský tím sa obytoval v centre Ottawy práve neďaleko miesta, kde došlo k útoku.

Celá Ottawa je podľa miestnych novinárov v šoku, panika však neprepukla. Rodičov ottawských školákov vyzvali, aby pre svoje deti do škôl nechodili. Školské budovy uzamkli a deti boli v bezpečí v triedach, niektoré sa skryli do krytov. Na výpadovkách z Ottawy policajné hliadky kontrolujú všetky vozidlá, ktoré opúšťajú mesto.

K incidentu došlo dva dni po tom, čo neďaleko Montrealu islamský radikál zaútočil na dvoch kanadského vojaka, pričom jedného z nich zabil.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #streľba #Kanada #útočník #Otawa