Európa ocenila afrického anjela

Vedel by Denis Mukwege odpovedať na otázku, akému počtu žien pomohol? Presne nie. Veď lekársku starostlivosť poskytol viac ako 40-tisíc ženám. Gynekológ z Konga lieči zranenia znásilnených žien. Európsky parlament mu udelil Sacharovovu cenu za rok 2014, ktorá je určený tým, čo sa zasadzujú za ľudské práva a slobodu.

23.10.2014 09:11
Denis Mukwege, lekár, Kongo Foto:
Gynekológ Denis Mukwege medzi ženami aj s ich deťmi, o ktoré sa stará v nemocnici Panzi v meste Bukavu na východe Konga.
debata

Občianska vojna v Kongu je síce oficiálne ukončená, ale na východe krajiny pokračujú sexuálne útoky. „Povstalci aj vojaci premenili ženy na spoločného nepriateľa,“ pripomenula stanica BBC výrok 59-ročného lekára. Pred pätnástimi rokmi s prispením švédskej mimovládky založil nemocnicu Panzi v meste Bukavu, kde pomáha obetiam konžského násilia.

Maratón operácií

Mukwegeho s jeho kolegami často vyhľadávajú ženy, ktoré boli mimoriadne brutálne sexuálne zneužité s hrozbou celoživotných následkov. Bývajú dni, keď robí až 18 hodín, počas ktorých vykoná približne desať operácií.

Gynekológ sa zvlášť zameriava na liečbu vaginálnej fistuly. „Je to jeden z najhorších stavov, do akého sa žena môže dostať. Kamkoľvek príde, ľudia nechcú byť v jej blízkosti, odmietajú ju. Je to horšie ako lepra,“ zdôraznil v rozhovore pre stanicu CNN. Podľa odhadov OSN bolo v Kongu znásilnených približne až 200-tisíc žien, medzi nimi mnohé s uvedenou diagnózou.

Napriek tomu, že Mukwege by sa ľahko zamestnal v špičkovej nemocnici vo vyspelých štátoch a za úžasný plat, zostáva verný chudobným pacientkam. Zvykne zdôrazňovať, že práca nesmie byť iba o peniazoch.

Za svoju činnosť získal už viacero ocenení, bol nominovaný aj na Nobelovu cenu za mier. Na jeho nezištnosť a anjelskú povahu poukázal Shannon French pri odovzdávaní jednej z pôct – americkej Inamoriho ceny za etiku. Upriamil pozornosť na širší rozmer práce lekára z Konga: „Doktor Mukwege pomohol ženám na celom svete tým, že sa odmietol otočiť k nim chrbtom a namiesto toho žiada svet, aby sa konfrontoval so sexuálnym násilím. Preukazuje súcit a úctu ľudskej dôstojnosti liečením žien,“ vyhlásil French, riaditeľ Inamoriho strediska.

Mukwege stále operuje v nemocnici Panzi, ale zároveň využíva pozvania zo zahraničia, aby mohol upozorňovať na potrebu ochrany žien pred sexuálnym zneužívaním. Tak silno sa oddal pomoci obetiam tohto násilia, že im nakoniec zostal verný napriek atentátu. V októbri 2012 neznámi páchatelia prenikli do jeho domu. Čakali, kým sa vráti z nemocnice. Atentát prežil v sprievode ochrankára.

Po pokuse o vraždu odišiel so svojou rodinou do Európy. V Bruseli sa však neusadil natrvalo. Srdce ho ťahalo za ženami, ktoré potrebovali jeho pomoc. V januári 2013 priletel späť do vlasti. „Nevrátil som sa do Konga, aby som bol mučeník. Vrátil som sa pracovať,“ povedal po prílete pre miestne médiá. V dome však už nebýva, väčšiu bezpečnosť cíti priamo v nemocnici.

Obetavý Mukwege sníval ako dieťa, že keď dospeje, začne pomáhať ako muž v bielom plášti. Tento cit si vypestoval, keď ako chlapec sprevádzal otca do nemocníc. Ako kňaz sa chodieval modliť s pacientmi. Mladý Mukwege vyštudoval medicínu v Kongu a potom si urobil špecializáciu na gynekológiu vo Francúzsku. Vôbec neuvažoval, že by si hľadal prácu v bohatej Európe. Poslanie lekára videl v Kongu.

„Bol zdesený z vysokej detskej úmrtnosti, keď začínal robiť v konžských nemocniciach,“ poznamenala stanica BBC o tom, prečo Mukwege túžil stať sa zdravotníkom. Založil kliniku v konžskom meste Lemera, lenže budova nemocnica bola zničená v roku 1996 počas občianskej vojny. Onedlho preto otvoril dvere Panzi v Bukavu.

Nesmierne obľúbený

Mimoriadne obetavý lekár znamená pre znásilnené ženy nielen špecialistu na operačnej sále. S kolegami im poskytuje aj psychologickú pomoc. Zdôrazňuje im, že samotná zdravotná pomoc nepostačí, aby znovu začali viesť normálny život. Aj sila ich duše musí víťaziť nad krutou minulosťou.

Stal sa natoľko obľúbený, že pre pacientky je nenahraditeľný. Keď po prežitom atentáte odišiel na viac ako rok do Bruselu, nemocnica Panzi síce fungovala naďalej, ale bez hlavného odborníka výrazne klesla úroveň zdravotnej starostlivosti. Ženy, ktoré v areáli tohto zariadenia pestovali ananás a cibuľu, venovali zisk z predaja úrody na jednosmernú letenku svojho hrdinu z Belgicka do Konga.

Prestížnu Sacharovovu cenu si prevezme v prvej polovici decembra. Ocenenie je spojené s finančnou prémiou 50-tisíc eur. Je vopred jasné, na aký účel Mukwege použije peniaze. Africký anjel je totiž najšťastnejší, keď dáva ženám nové krídla života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Afrika #lekári #znásilnenie #Kongo #Sacharovova cena #gynekológ