Švédsko ukončilo pátranie po údajnej cudzej ponorke

Švédsko ukončilo pátranie po údajnej cudzej ponorke, ktorá vraj pred týždňom prenikla do výsostných vôd tejto škandinávskej krajiny. Oznámila to švédska armáda, uviedla agentúra AP.

24.10.2014 09:22
debata (24)

Moskva opakovane odmietla podozrenie, že ide o jej podmorské plavidlo a varovala, že švédska pátracia akcia len zvyšuje napätie v Baltskom mori.

Velenie švédskych ozbrojených síl síce nariadilo námorným a obojživelným jednotkám ukončiť pátranie, niektoré zapojené pozemné sily budú ale naďalej v akcii pokračovať. Podrobnosti ich terajšej činnosti nie sú zatiaľ známe. Najväčšia švédska protiponorková operácia od pádu Sovietskeho zväzu sa však oficiálne skončila.

Švédsko oficiálne žiadnu krajinu z narušenia svojich vôd v oblasti štokholmského súostrovia neobvinilo, armádni analytici sa však zhodujú v tom, že za incidentom stála Moskva. Tá to ale poprela a z narušenia vôd obvinila Holandsko, Haag to zasa označil za absolútny nezmysel.

Ruské ministerstvo obrany podľa tlačovej agentúry TASS švédsku operáciu kritizovalo. „Takéto bezdôvodné akcie švédskeho ministerstva obrany podporovanej rétorikou studenej vojny iba vyhrocujú napätie v regióne. To sa nemusí skončiť posilnením bezpečnosti tejto krajiny, ale podkopaním základov námorných a obchodných aktivít v oblasti Baltského mora,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #ponorka #Švédsko