Tusk poprel údajný rozhovor s Putinom o rozdelení Ukrajiny

Bývalý poľský premiér Donald Tusk v piatok poprel, že mu vraj ruský prezident Vladimir Putin v roku 2008 v Moskve navrhol rozdeliť Ukrajinu medzi Rusko a Poľsko.

24.10.2014 10:50
Donald Tusk, Poľsko Foto: ,
Donald Tusk.
debata (33)

To počas jeho návštevy Ruska, tvrdil pred pár dňami predseda dolnej komory poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore pre americký servero Politico. Kremeľ začiatkom týždňa Sikorského tvrdenie tiež poprel a označil to za nezmysel.

„(Putin) po nás chcel, aby sme sa podieľali na delení Ukrajiny. Bola to jedna z prvých vecí, ktoré Putin povedal premiérovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu,“ uviedol v interview Sikorski, ktorý vtedy ako minister zahraničia predsedu vlády sprevádzal. Ukrajina je vraj umelý štátny útvar a Ľvov je poľské mesto, takže by si ho Poliaci mali zase zabrať.

Krátko po zverejnení rozhovoru, ktorý začiatkom týždňa vyvolal pobúrenie a mohol by ešte viac zhoršiť napätie medzi Poľskom a Ruskom, sa však Sikorski na tlačovej konferencii od svojich tvrdení dištancoval. Päťdesiatjedenročný politik sa ospravedlňoval tým, že mu zlyhala pamäť.

„Putin mi nikdy takúto možnosť neponúkol,“ vyhlásil v piatok v poľskom rozhlase Tusk. Sikorski podľa neho možno získal podobný pocit po Putinových znepokojujúcich poznámkach na summite NATO v Bukurešti v roku 2008, keď ruský prezident povedal, že Ukrajina je umelý štátny útvar a že Rusko tam má svoje záujmy.

Poľská opozícia kvôli rozhovoru žiada demisiu Sikorského. Podľa poľskej tlače aj premiérka Ewa Kopaczová mieni, aby bol Sikorski zbavený funkcie predsedu dolnej komory poľského parlamentu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Donald Tusk #Vladimir Putin #Ukrajina #Radoslaw Sikorski