Učebnica Prištinskej univerzity: Znásilnené ženy sú 'zvyčajne nemorálne'

Vlnu nevôle vyvolalo u mimovládnych organizácií v Kosove zistenie, že učebnice právnickej fakulty Prištinskej univerzity označujú znásilnené ženy za "obvykle nemorálne". Obdobné problémy, ktoré sa týkajú napríklad homosexuality, sa však podľa expertov vyskytujú aj v iných materiáloch univerzity. Informoval o tom server BalkanInsight.

24.10.2014 16:45
debata (15)

Spomínané pasáže urážlivé voči ženám obsahuje kniha Kriminalistika, ktorej autorom je už penzionovaný profesor Vesel Latifi. Obete znásilnenia opisuje ako „ženy, ktoré možno ľahko oklamať, ktoré sú ľahkomyseľné, nerozvážne a nemorálne“.

Podľa šéfky organizácie Sieť kosovských žien Igballe Rogovovej je táto charakteristika obetí znásilnenia „šokujúca a zhubná“. „Existencia takejto univerzitnej učebnice je obzvlášť poľutovaniahodná pre spoločnosť, ktorá zažila vojnu a znásilňovanie (ako zbraň),“ zdôraznila. „Keď som to videla, otriaslo to mnou,“ dodala.

Profesorka antropológie Nita Luciová v tejto súvislosti univerzitu vyzvala, aby sa pochybnej knihy a iných zastaraných učebníc zbavila. „Sú podobné prípady, ako je (v učebniciach) popisovaná homosexualita alebo spolužitie partnerov pred sobášom,“ uviedla.

Vlnu odsúdenia, ktorú vyvolala Latifiho kniha, vypuklo podľa BalkanInsightu v čase, keď silnie volanie po reformách v Prištinskej univerzite, ktorou otriasajú škandály. Vo februári prinútili rektora Ibrahima Gashiho k odstúpeniu protesty súvisiace s pochybnosťami ohľadom jeho vzdelania. A nespokojnosť s klesajúcou akademickou úrovňou školy už rastie niekoľko rokov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #právnici #znásilnenie #univerzita #učebnice #Kosovo