Americké služby využívali nacistov na špionáž proti ZSSR

Americké tajné služby využívali po druhej svetovej vojne nemeckých nacistov ako špiónov a informátorov v bývalom sovietskom bloku.

28.10.2014 10:21
debata (14)

Vysielacia spoločnosť BBC s odvolaním sa na odtajnené dokumenty uvádza, že špionážnu činnosť pre Američanov takto počas Studenej vojny vykonávalo najmenej 1000 nacistov, z ktorých mnohí predtým zastávali vysoké funkcie vo fašistickom Nemecku. Dlhoročný riaditeľ FBI J Edgar Hoover takéto praktiky nielen schválil, no zločiny týchto nacistov označoval za sovietsku propagandu.

BBC konkrétne spomína bývalého dôstojníka SS Otta von Bolschwinga, ktorý bol súčasťou nemeckého programu na vyhladenie židov a ktorý po vojne pracoval pre CIA ako špión v Európe. Agentúra v roku 1950 ako odmenu za jeho služby presťahovala jeho aj jeho rodinu do New Yorku.

Aj nacistický kolaborant Aleksandras Lileikis, ktorý sa podieľal na masakre desaťtisícov židov v Litve, pracoval pre USA ako špión vo Východnom Nemecku a neskôr sa presťahoval do Bostonu. CIA sa dokonca pokúsila intervenovať v jeho prospech, keď ho v bývalej vlasti začali vyšetrovať pre vojnové zločiny.

Nové zistenia sa objavili len týždeň potom, čo tlačová agentúra Associated Press priniesla informácie, že americká vláda desiatky rokov tolerovala vyplácanie sociálnych dávok nemeckým vojnovým zločincom. Nacisti tieto finančné prostriedky dostávali v rámci dohody o opustení amerického územia.

Podľa AP sa to od roku 1979 týkalo takmer 40 z celkovo 70 ľudí, ktorí opustili USA. Minimálne štyria sú údajne dodnes nažive a v Európe si užívajú dávky presahujúce výšku 15-tisíc dolárov ročne. Celkovo sa suma vyplatená nacistom podľa AP vyšplhala na „milióny dolárov“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nacisti #ZSSR #tajné služby