Zeman zobral do Číny aj miliardára Kellnera

Miliardár Petr Kellner sa zúčastnil na pondelkovom stretnutí českého prezidenta Miloša Zemana s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

28.10.2014 11:00
Zeman, Si Ťin-pching Foto: ,
Miloš Zeman na pondelkovom stretnutí u čínskeho náprotivka Si Ťin-pchinga.
debata (2)

Potvrdil to hovorca Kellnerom ovládanej skupiny PPF Radek Staval. O Kellnerovej účasti sa zatiaľ len špekulovalo. PPF má v Číne obchodné záujmy, jej firma Home Credit ponúka Číňanom úvery. Zeman sa v pondelok vracal do Česka lietadlom PPF a skupiny J&T, podľa hovorcu Hradu Jiřího Ovčáčka pre úsporu času.

„Majoritný akcionár investičnej skupiny PPF Petr Kellner sa zúčastnil ako súčasť podnikateľského sprievodu prezidenta Zemana prijatí u čínskeho prezidenta,“ povedal Staval. „Dôvodom je rešpekt k čínskej tradícii, kedy predstavitelia najväčších zahraničných investorov v Číne bývajú súčasťou delegácie svojej krajiny pri prijatí u vrcholných čínskych štátnych predstaviteľov,“ doplnil.

Doteraz bol v médiách v súvislosti so Zemanovou návštevou Číny zmieňovaný z vrcholných predstaviteľov firiem skupiny PPF iba šéf Home Creditu Jiří Šmejc. O Kellnerovej účasti kolovali len špekulácie. PPF má v Číne značné obchodné záujmy a Zeman počas návštevy pochválil čínske úrady za podporu Home Creditu.

Hovorca PPF tiež potvrdil, že sa Zeman vracal z Číny do vlasti nie štátnym lietadlom, ale lietadlom prenajatým práve skupinami PPF a J&T, ktorá pri prezidentovej návšteve uzavrela zmluvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. „Nešlo o súkromné ​​lietadlo pána Kellnera, ktorý mimochodom zostáva pracovne v Ázii,“ doplnil Staval.

Hovorca Hradu Ovčáček uviedol, že prezident zvolil súkromné ​​lietadlo namiesto štátneho preto, že sa let skráti. „Zásadná časová úspora prezidentovi republiky umožní účasť na vymenovaní nových generálov pri príležitosti štátneho sviatku 28. októbra. Zástupcovia PPF a J&T sa zúčastnili na návšteve Číny ako súčasť podnikateľského sprievodu,“ uviedol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Miloš Zeman #Petr Kellner