Zahraničné médiá informujú, že Putin má údajne rakovinu

Ruský prezident Vladimir Putin má podľa zahraničných médií rakovinu. Špekulácie podporil aj významný komentátor denníka New York Post, podľa jeho zdrojov trpí Putin rakovinou pankreasu.

28.10.2014 12:12
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (150)

Správu však nie je možné overiť. Šéfovi Kremľa podľa nej ostávajú približne tri roky života, čo je však pri tejto chorobe veľmi odvážny odhad.

"Novinári od Bieloruska po Poľsko už mesiace píšu, že šéf Kremľa trpí rakovinou miechy. Moje zdroje však hovoria, že je to rakovina pankreasu, jedna z najsmrteľnejších foriem tohto ochorenia, "píše Richard Johnson, významný komentátor amerického denníka New York Post. Aj preto sa vraj na poslednú chvíľu snaží Putin svoju krajinu rozšíriť o časť Ukrajiny, myslí si.

O Putina sa podľa jeho informácií stará 84-ročný lekár z bývalej Nemeckej demokratickej republiky, ktorý bol s ním v blízkom kontakte, keď ako major sovietskej tajnej služby KGB slúžil v Drážďanoch. Zdravotník sa vraj o prezidenta staral priamo v Moskve, pred časom však odcestoval a sťažoval sa na správanie Putinovej ochranky. Meno nemeckého lekára však novinár neuviedol.

Ruský prezident údajne podstúpil viacero lekárskych zákrokov a niektoré z nich by mohli stáť za opuchom tváre, s ktorým sa Putin v poslednej dobe potýka.

Johnsonov stĺpček, ktorý v piatok vydal newyorský bulvárny denník, zaujal aj seriózne svetové médiá. Ekonomický server International Business Times upozornil na možnú súvislosť medzi Putinovým zdravotným stavom a agresívnou politikou Ruska voči Ukrajine. Putin sa podľa novinárov zrejme snaží, aby pod jeho vládou Rusko čo najviac expandovalo. A podlomené zdravie by mohlo šéfa Kremľa tlačiť k tomu, aby územné i ekonomické zisky urýchlil.

„Niektorí tvrdia, že Putinovi zostávajú tri roky života a rád by po sebe zanechal dedičstvo v podobe rozšírenia ruského územia, tak ako Peter Veľký alebo Stalin,“ zhrnul podobné domnienky Johnson.

Server IDnes.cz si ďalej všimol, že ďalší novinári pripomínajú nedávne prepustenie ruského oligarchu a Putinovho odporcu Michaila Chodorkovského. Niekdajší šéf ropného koncernu Jukos strávil desať rokov vo väzení za spreneveru, v decembri však dostal prezidentskú milosť. Jeho prepustenie analytici vysvetľovali tým, že si chce prezident vylepšiť povesť pred zimnou olympiádou v Soči. Americký magazín Week však teraz špekuluje o tom, že si chorý Putin chcel očistiť svedomie.

Správy o Putinovej chorobe nie je možné nezávisle overiť. Ak by však naozaj trpel rakovinou pankreasu, vyššie spomínaný odhad, že mu ostávajú tri roky života, by bol veľmi odvážny. Takýto nádor je zložité odhaliť a zvyčajne sa to podarí až v okamihu, keď je choroba v pokročilom štádiu. Približne 95 percent pacientov umiera do roka od diagnózy.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rakovina #Vladimir Putin #rakovina pankreasu