Nálety proti islamistom stoja USA denne osem miliónov dolárov

Operácie proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS) stoja Spojené štáty denne 8,3 milióna dolárov.

28.10.2014 12:25
debata (17)

Oznámilo to americké ministerstvo obrany, podľa ktorého čerstvé bilancie sa vplyvom intenzívnejšej kampane proti IS v Iraku a Sýrii operácie predražujú.

Ešte pred týždňom ministerstvo tvrdilo, že cena denných operácií je 7,6 milióna dolárov. Americké lietadlá začali lietať nad Irakom 8. augusta a neskôr začali bombardovať pozície IS aj v Sýrii. Do 16. októbra podľa Pentagonu USA vydali na tieto akcie 580 miliónov dolárov.

V Sýrii na IS okrem amerických lietadiel útočia tiež stroje arabských spojencov, do operácií v Iraku sú zapojené aj armády niektorých ďalších západných štátov. Najnovšie hlásia bombardovanie cieľov v blízkosti priehrady pri irackom Mosule a tiež v okolí mesta Fallúdža v západnej provincii Anbar.

Na pondelkovom stretnutí spojencov v Kuvajte americkí zástupcovia žiadali, aby sa krajina zapojila aj do boja proti mediálnej kampani IS. Účastníci stretnutia súhlasili s tým, že sa budú usilovať o zastavenie propagandy, vďaka ktorej IS prostredníctvom internetu získava ďalších členov a plánuje svoje akcie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Islamský štát