Spočítaných 90 percent: Na Ukrajine vedie Jaceňukov Ľudový front

Po sčítaní takmer 90 percent volebných lístkov zostáva víťazom nedeľňajších ukrajinských volieb Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka.

28.10.2014 14:54
Jaceňuk, Porošenko Foto: ,
Premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) s prezidentom Petrom Porošenkom.
debata (36)

Strana získala 22,1 percenta hlasov. V tesnom závese je na druhom mieste favorizovaný prezidentský Blok Petra Porošenka, ktorý od voličov dostal 21,7 percenta hlasov. Informovala o tom agentúra Unian.

Výsledky hlasovania potvrdili silné európske smerovanie krajiny a víťazi volieb sa už pustili do rokovaní o budúcej koalícii. Ústredná volebná komisia doteraz zverejnila údaje po sčítaní 87,12 percenta volebných lístkov.

Na treťom mieste skončila s väčším odstupom strana Svojpomoc ľvovského starostu Andrija Sadového, získala 10,92 percenta hlasov. Za ňou nasleduje proruský Opozičný blok s 9,42 percenta podpory, populistická Radikálna strana so 7,48 percenta hlasov a strana Vlasť bývalej premiérky Julie Tymošenkovej (5,7 percenta).

Všetky ostatné strany zatiaľ zostávajú pod päťpercentnou hranicu potrebnou na vstup do snemovne. Sú medzi nimi aj nacionalisti zo strany Sloboda (4,69 percenta).

V parlamente zostanú aj neobsadené kreslá

Volebný systém na Ukrajine je zmiešaný. Polovica zo 450 poslancov je volená pomerným systémom zo straníckych zoznamov, zvyšok v jednomandátových obvodoch väčšinovým systémom. V skutočnosti bude ale podľa odhadov ústrednej volebnej komisie zvolených len 424 poslancov, neobsadené zostanú kreslá vyhradené pre zástupcov oblastí na východe krajiny a anektovaného Krymu, tie kontrolujú povstalci respektíve Rusko.

Podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli nedeľné voľby demokratické a slobodné. Výsledky uznáva aj Moskva a privítal ich aj americký prezident Barack Obama. Hlasovanie označil za úspešné a ocenil, že sa podarilo mobilizovať milióny voličov bez ohľadu na boje na východe krajiny.

Úrad ukrajinského prezidenta v utorok informoval, že Petro Porošenko telefonoval so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Ten mu zablahoželal k výsledku volieb a zároveň ho pozval na summit Vyšehradskej štvorky (Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko) a Nemecka, ktorý sa uskutoční 16. novembra v Bratislave.

Kiska počas telefonátu označil za veľmi dôležité, že na Ukrajine zvíťazili proeurópske a reformné sily. Ponúkol tiež Kyjevu pomoc pri implementácii reforiem.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina