Pápež: Teória veľkého tresku je správna, evolúcia je však Božím plánom

Teórie, podľa ktorých vesmír vznikol veľkým treskom a človek ako druh je výsledkom evolúcie, sú správne, ale nijako nevylučujú existenciu Boha. V prejave na pôde Pápežskej akadémie vied vo Vatikáne to povedal pápež František, podľa ktorého cirkev nikdy netvrdila, že „Boh je nejaký kúzelník s paličkou“.

28.10.2014 19:31
pápež František Foto: ,
Pápež František vedecké teórie o vzniku sveta nepoprel, evolúciu nazval Božím plánom.
debata (45)

Podľa britského denníka The Independent môže pápežovo čerstvé vyjadrenie zobrať vietor z plachiet stúpencom kreacionizmu, podľa ktorých vesmír, zem i človeka stvoril Boh za šesť dní.

„Keď si čítame o stvorení v knihe Genezis, môžeme si nesprávne predstavovať, že Boh bol nejaký kúzelník, ktorý bol s kúzelnou paličkou schopný urobiť čokoľvek. Ale tak to nie je,“ povedal František.

„Veľký tresk, ktorý dnes považujeme za začiatok sveta, nijako neodporuje existencii božského stvoriteľa, ba naopak vyžaduje si ju… Evolúcia v prírode nie je nekompatibilná s ideou stvorenia, pretože k evolúcii je nutné stvorenie bytostí, ktoré sa budú vyvíjať,“ zhrnula svoj názor hlava katolíckej cirkvi.

Viacerí pápeži uznali teóriu veľkého tresku

František nie je prvým pápežom, ktorý teóriu veľkého tresku považuje za realistické vysvetlenie vzniku sveta. Už pred ním sa o nej ústretovo vyjadrili pápeži Pius XII. a Ján Pavol II., ktorý dokonca hovoril o tom, že ide o „viac ako hypotézu“ a že ide o „dostatočne potvrdený fakt“.

Všetci pápeži však zdôrazňovali, že prijatie moderných vedeckých teórií nie je nezlučiteľné s predstavou Boha ako stvoriteľa.

Aj František teraz apeloval, aby veriaci odmietli predstavu, že svet vznikol náhodou. Evolúcia je podľa neho súčasťou „Božieho plánu“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Teória veľkého tresku