Potiahne, a kam, Ukrajinu tandem Jaceňuk - Porošenko?

Prezident Petro Porošenko ani na chvíľu nezaváhal a v rámci právomoci ihneď po rozpustení parlamentu ohlásil predčasné hlasovanie o novom zložení snemovne. Nie je tajomstvom, že si tak chcel upevniť postavenie a stať sa jedinou politickou osobnosťou v krajine.

29.10.2014 09:03
Jaceňuk, Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) v rozhovore s premiérom Arsenijom Jaceňukom.
debata (71)

A ak nie, tak minimálne politikom, ktorý bude rozhodovať o zložení novej vlády a o politickom smerovaní Ukrajiny. A predvolebné prieskumy mu v tomto smere dávali šance. Výsledky hlasovania však ukázali, že to bude Arsenij Jaceňuk a jeho Ľudový front, ktorý bude tvrdiť politickú muziku.

„Post premiéra je prakticky dohodnutý. Šéfom kabinetu bude Jaceňuk. Otázkou ešte ostáva, či vo vládnej koalícii bude Sloboda (zatiaľ neprekročila päťpercentný prah zvoliteľnosti – pozn. red.) a Baťkivščina, s ktorou nemáme nijaké rozpory,“ povedal v utorok pre internetový portál Apostrof Viačeslav Kirilenko, „osmička“ na volebnom zozname Ľudového frontu. O druhom kole, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami, o. i. informoval, že v novom kabinete budú úplne nové tváre, a zároveň dodal, že „nemusia to byť len novozvolení poslanci snemovne“.

Pre väčšinu nečakané volebné líderstvo Jaceňuka je síce prekvapením, ale zároveň panuje presvedčenie, podľa ktorého na chrbát mu dýchajúci Porošenko sa len tak ľahko nevzdá. Hlavne preto, lebo podľa predpokladaného rozdelenia parlamentných kresiel práve jeho blok získa najviac mandátov. Nasledovať ho budú „nezávislí“ poslanci, ktorí zvíťazili v jednomandátových obvodoch, v ktorých im stačilo získať jednoduchú väčšinu. Až na treťom mieste, čo do obsadenia kresiel v parlamente, by mala byť frakcia Jaceňukovho Ľudového frontu.

Predpokladaný zisk kresiel v parlamente

Blok Petra Porošenka 129
Nezávislí 99
Ľudový front 83
Svojpomoc 33
Opozičný blok 29
Radikálna strana 22
Baťkivščina 12
Iní 9

„Jeden druhého však potrebujú. A stískať sa v objatiach budú dovtedy, kým jeden nezadusí toho druhého,“ myslí si ukrajinský politológ Vadim Karasjov. Podľa neho možno očakávať, že tvrdý kurz voči vzbúrencom v Donbase bude pokračovať. „Zároveň by som však nezveličoval militantnosť Jaceňuka a jeho okolia. Sú pragmatikmi, a preto budú aktívni pri hľadaní kontaktov s Moskvou. Hlavne preto, aby neboli závislí od Porošenka v tomto kľúčovom probléme,“ myslí si Karasjov.

Zatiaľ čo mnohí pozorovatelia charakterizujú výsledky volieb ako ďalší z krokov, ktorý ešte viac rozdelil ukrajinskú spoločnosť, sú aj hlasy, ktoré zase pripisujú voľbám, ako hlavný pozitívny prínos, „zachovanie rozloženia politických síl, aké bolo do hlasovania“.

Napriek množstvu informácií o tom, že vládna koalícia a nový kabinet sú už „na spadnutie“, renomovaný politológ Michail Pogrebinskij upozornil na vysoké ambície Jaceňuka i Porošenka. „Aj keď premiér už dal jasne najavo, že chce väčšinu postov v kabinete, neverím, že sa mu to podarí dosiahnuť,“ tvrdí politológ a aj on sa pritom opiera zatiaľ síce o predpoklad, ale vlastne rovnajúci sa istote. A to, že v parlamente bude mať frakcia Porošenka minimálne jedenapolkrát viac členov ako Jaceňukov Ľudový front.

„Navyše Porošenko bude chcieť takpovediac zriediť silu konkurenta získaním do vládnej koalície čo najviac politických subjektov. Okrem Svojpomoci aj čo najviac nezávislých poslancov. Aj preto som presvedčený že prvé husle budú patriť aj naďalej Porošenkovi,“ dodáva Pogrebinskij.

Dianie súvisiace s voľbami

  • V poradí už štvrtý ruský humanitárny konvoj smeruje od utorka do Donbasu. Podľa informácie ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti sto vozidiel vezie tisíc ton nákladu do Luhanskej a Doneckej oblasti. Ide hlavne o materiál, ktorý má pomôcť obyvateľom v zimnom období. Kyjev považuje najnovší krok Moskvy za provokáciu.
  • Prezident Petro Porošenko citovaný agentúrou RIA Novosti charakterizoval voľby v samozvanej Doneckej ľudovej republike, ako aj v Luhanskej ľudovej republike, naplánované povstalcami na 2. novembra, ako krok, ktorý „ohrozuje mierový proces v Donbase“.
  • Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo včera na svojej internetovej stránke zoznam úradníkov, ktorí v rámci kontroverzného, ale platného lustračného zákona prišli zatiaľ o miesto. Podľa ukrajinského rádia Sloboda je medzi prvými 179 lustrovanými napríklad prvý námestník generálneho prokurátora, prvý zástupca veliteľa pozemných jednotiek, ako aj námestník ministra obrany pre otázky európskej integrácie.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko