O vzťahoch Moskvy s Kyjevom rozhodujú nie voľby, ale Putin

Je to uznanie s ručením obmedzeným, po ôsmich mesiacoch spochybňovania legitimity ukrajinskej vlády sa však od Ruska sotva dalo čakať viac. "Myslím si, že výsledky uznáme," reagoval na nedeľňajšie parlamentné voľby na Ukrajine šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

29.10.2014 09:30
Vladimir Putin, Petro Porošenko, Minsk Foto: ,
Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko na augustovej schôdzke v Minsku.
debata (8)

„Ponecháme bokom mnohé machinácie počas volebných príprav, nátlak na celý rad kandidátov či snahy odstrániť od volieb isté politické sily. Pre nás je však veľmi dôležité, aby sa na Ukrajine, konečne, objavila vláda, ktorá sa nebude zapodievať bojom jedného s druhým, preťahovaním Ukrajiny raz na Západ, raz na Východ, ale reálnymi problémami, čo pred ňou stoja,“ dodal v rozhovore pre denník Izvestia a televíziu Lifenews.

Aby signál nebol až taký ústretový, Lavrov ho ihneď vyvážil, keď v mene Moskvy vopred uznal aj voľby v samozvaných „ľudových republikách“ Donecka a Luhanska na východe Ukrajiny. Tie separatisti, ktorí ukrajinské voľby bojkotovali, pripravujú na nadchádzajúcu nedeľu. „Očakávame, že voľby sa uskutočnia, ako bolo dohodnuté, a my, samozrejme, ich výsledky uznáme. Dúfame, že hlasovanie bude slobodné a že sa ho nik zvonka nepokúsi narušiť,“ poznamenal ruský minister bez toho, aby sa zmienil o tom, že Kyjev voľby v Donbase vypísal až na december a v skoršom termíne ich označil za neplatné.

To, že Moskva stavia na roveň voľby ukrajinského parlamentu, ktoré OBSE vyhodnotila ako „dobre organizované a legitímne“, s Kyjevom spochybňovaným hlasovaním v separatistických oblastiach, jej podľa ruského politológa Ivana Preobraženského pokusom vzájomne podmieniť uznanie ich legitimity. „Taký ťah už využila vo vzťahu k Petrovi Porošenkovi,“ pripomína situáciu po májovom zvolení nového prezidenta, ktorého Rusko s výhradami uznalo za hlavu štátu. „Napriek tomu ho ruské televízne stanice v rovnakých propagandistických správach mohli súčasne nazývať šéfom kyjevskej junty i prezidentom Ukrajiny,“ dodal pre nemecký spravodajský portál Deutsche Welle.

K tomu, či zvolenie nového ukrajinského parlamentu pomôže normalizovať vzťahy s Moskvou, sa ruskí analytici vyslovujú opatrne. „Proruská orientácia v ukrajinskej politike je dnes absolútne vylúčená,“ tvrdí pre Deutsche Welle šéf moskovskej Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Fiodor Lukianov. Podľa neho za to do veľkej miery môže sám šéf Kremľa Vladimir Putin. „Po odčlenení Krymu a bojkote v Donbase sa počet ruskojazyčných voličov na Ukrajine zdecimoval, čo sa nemohlo neprejaviť na zložení parlamentu,“ vysvetľuje.

Vyhliadky na zmierenie z pohľadu Moskvy komplikuje aj nečakane dobrý volebný výsledok zoskupenia premiéra Arsenija Jaceňuka na úkor Porošenkovho bloku. „Porošenko a Jaceňuk hrali úlohy dobrého a zlého vyšetrovateľa. Premiéra, ktorý si post zjavne udrží, v Moskve mnohí považujú za protiruského politika,“ povedal pre BBC analytik Andrej Suzdaľcev.

Podľa Lukianova bude veľa záležať na tom, do akej miery sa oslabí pozícia Porošenka vo vzťahu ku koaličným partnerom. „Rusko-ukrajinské vzťahy stoja na Putinovi a Porošenkovi, iné vzťahy nie sú,“ povedal pre Deutsche Welle. „Závisia od toho, či Porošenko bude môcť splniť to, na čom sa dohodne s Putinom. Na rokovaniach budú v nerovnom postavení: Putin môže spraviť, čo sa mu zachce, a Porošenko len to, čo mu umožnia koaliční partneri,“ predpovedá Lukianov.

Terajšie parlamentné voľby boli kľúčové pre Ukrajinu, ale už menej pre rusko-ukrajinské vzťahy, myslí si moskovský politológ Stanislav Belkovskij. „Pre ruského prezidenta nie až také dôležité, kto bude v Kyjeve pri moci. Ukrajina pre Putina nie je samostatný subjekt, ale predmet vyjednávania s nemeckou kancelárkou a americkým prezidentom o osudoch sveta. V tomto zmysle všetko zostane po starom,“ povedal pre rádio Echo Moskvy. „Rovnako ako doteraz sa Putin bude snažiť zabrániť vstupu Ukrajiny do NATO a EÚ, prelomiť blokádu Krymu a v záujme toho bude udržiavať nestabilnú situáciu na Donbase,“ prognózuje Belkovskij.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Sergej Lavrov #výsledky volieb #Petro Porošenko