Malala získala aj detskú Nobelovu cenu

Pakistanská aktivistka bojujúca za vzdelávanie dievčat Malala Júsafzajová sa stala tohtoročnou laureátkou "detskej Nobelovej ceny".

29.10.2014 19:18
Malala Foto: ,
Pakistanská aktivistka bojujúca za vzdelávanie dievčat Malala Júsafzajová.
debata (1)

V stredu o tom informovala švédska organizácia, ktorá každoročne udeľuje Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa. Sedemnásťročná Pakistanka ju dostala za svoj „odvážny a nebezpečný boj za práva dievčat na vzdelanie,“ uviedla organizácia v oficiálnom stanovisku.

O laureátovi rozhodujú milióny detí vo viac ako sto školách na celom svete prostredníctvom hlasovania. Ocenenie udeľované od roku 2000 je honorované sumou 50-tisíc dolárov (viac ako 39-tisíc eur).

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali.

Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. V minulosti ju dvakrát nominovali na Nobelovu cenu mieru a tento rok ju aj dostala. Európsky parlament jej minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malala Júsufzaiová