Orbán uviazol v sieti. Maďarov zomkol inak, ako si predsavzal

Premiér Viktor Orbán zomkol Maďarsko inak, ako si predsavzal. Heslo Fideszu: Maďarsko sa zomkýna, s ktorým tento rok vyhral trojo volieb, si prisvojili účastníci najmohutnejšej protivládnej demonštrácie, akej čelil za štyri a pol roka, čo je pri moci.

30.10.2014 08:02
Maďarsko, protest Foto: ,
Desaťtisíce Maďarov protestovali proti zdaneniu internetu.
debata (125)

Desaťtisíce odporcov zdanenia internetu v utorok večer prepochodovali centrom Budapešti a od vlády žiadali, aby návrh zákona, pre vyspelé demokracie nepredstaviteľný, stiahla. Fidesz im včera odkázal, že to neurobí. Na 17. novembra, čo je predpokladaný termín hlasovania parlamentu o spornom návrhu, jeho odporcovia zvolali ďalší masový protest.

Predstava Orbána, že po triumfe v parlamentných, európskych a nedávnych komunálnych voľbách a pri nemohúcnosti opozičných strán si teraz s ústavnou väčšinou bude môcť tri a pol roka pohodlne robiť, čo sa mu zachce, sa nenaplnila. A nie je to iba šokujúci plán zdanenia internetu, pre ktorý narazil na tvrdý odpor.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Viktor O., dokedy?

„Daň na web bola iba povestnou poslednou kvapkou v pohári,“ tvrdí Balázs Nemes, jeden z organizátorov protestov, ktorých stránka na sociálnej sieti má už bezmála štvrť milióna podporovateľov. „Orbánova vláda prekročila istú hranicu. Nespokojnosť občianskej spoločnosti je už všeobecná. Do ulíc spolu vyšli starí aj mladí, pravičiari i ľavičiari,“ dodal pre portál Origo.

Nápisy na transparentoch a skandovanie počas utorňajšej demonštrácie ukázali, čím všetkým Orbánova vláda pobúrila dlho pasívnu verejnosť. "Slobodný internet! Slobodnú krajinu! Demokraciu, demokraciu! Európa, Európa! Rusi domov! Nie sme agenti cudzích mocností! Zlodeji, zlodeji! Dane korupčníkom platiť nebudeme! Orbán, prac sa! " znelo z tisícov hrdiel.

Rečníci v cieli pochodu na budínskom predmostí Reťazového mosta, pri nultom kilometrovníku, ktorý mal tentoraz symbolizovať nielen miesto, odkiaľ sa v Maďarsku merajú vzdialenosti, ale aj jedinú akceptovateľnú výšku dane za internet, vyčítali Orbánovi, že obmedzuje slobodu médií, odvracia sa od Európskej únie, paktuje s Putinovým Ruskom, prerozdeľuje bohatstvo krajiny svojim verným, ktorým umožňuje páchať obrovské daňové podvody, za čo USA dali na čiernu listinu neželaných osobností šesť vysokopostavených maďarských vládnych úradníkov.

Presúvajúce sa masy na dlhé hodiny ochromili dopravu v centre Budapešti. Keď sprievod zaplnil Alžbetin most, jeho koniec sa ešte vliekol na peštianskej strane, vyše kilometra od Dunaja. Spravodajca agentúry Reuters napísal, že na demonštrácii sa zúčastnilo asi stotisíc ľudí. Triezvejšie odhady udávali počet približne štyridsaťtisíc.

Masovosť protestu zaskočila politikov Fideszu. Ich bezradnosť je o to väčšia, že Orbán sa až dnes má vrátiť zo Švajčiarska. Podľa kuloárnych informácií svojim verným nepovolil nijaký ústup. „Aj prominenti Fideszu sa v týchto dňoch pokúšali odhovoriť dovolenkujúceho premiéra od zdanenia internetu, on však zostáva neoblomný. Svojim ľuďom odkázal, že majú vytrvať,“ napísal portál Index.

Zámer premiéra Viktora Orbana zdaniť prenos dát...
Desaťtisíce ľudí s mobilmi v rukách vyšlo do...
+3Zámer zdaniť internet vyvolal najmasovejšie...

Jeden ústupok už Fidesz spravil. V pondelok, deň po prvej masovej protestnej demonštrácii, jeho poslanecký klub predložil do parlamentu doplňujúci návrh k zatiaľ neprerokovanému zákonu, podľa ktorého by mesačný strop dane z internetu pre súkromné osoby mal byť vo výške 700 forintov, čo je asi 2,30 eura.

Hoci ide o podstatné obmedzenie pôvodného projektu, ktorý by daňovou sadzbou 150 forintov, čiže 49 centov, za každý gigabajt spravil z internetu pre väčšinu Maďarov nedosiahnuteľný luxus, protestujúci trvajú na tom, že 27-percentná DPH, ktorú platia v tarifách za služby poskytovateľom pripojenia na sieť, musí štátu stačiť.

To, že vláda necúvne, v stredu potvrdil poslanec Fideszu Szilárd Németh. „Nestiahneme to," vyhlásil v rozhovore pre televíziu ATV. Pobúrenie verejnosti je podľa neho „umelo podnecované“ a čoskoro opadne. „Keď nový rozpočet a daňové zákony vstúpia v roku 2015 do platnosti, už bude veľké ticho. Aspoň v tejto téme určite… Títo (protestujúci) sa odmlčia,“ vyslovil odvážnu predpoveď. V sociálnych sieťach to vyvolalo búrlivý ohlas.

Diskutujúci pripomínali Orbánovej vláde výrok bývalého socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorý pred ôsmimi rokmi, tiež krátko po vyhratých voľbách, čelil mohutným pouličným prejavom odporu. „Zunuje sa im to a pôjdu domov,“ vyhlásil vtedy. Protesty však neprestali a Gyurcsány rok pred vypršaním mandátu odstúpil.

Podľa politických analytikov Orbán dnes nemá veľký manévrovací priestor. „Keby vopred odhadol, aké to bude nebezpečné, tak pred zopár dňami ešte návrh mohol stiahnuť,“ napísal vo svojom blogu politológ Gábor Török a dodal: „Dnes by to už mnohí – nielen politickí oponenti – vnímali ako jeho porážku. Keď to však nespraví, tak ponechá svojim odporcom symbol, na ktorom sa dá vybudovať celý arzenál protestov a vytvoriť novú formu opozície.“

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Viktor Orbán #Budapešť #Dán #demonštrácia