Polícia je v pohotovosti kvôli nepokojom v Jeruzaleme

Izraelská polícia je v Jeruzaleme v pohotovosti kvôli napätiu okolo posvätných miest na Chrámovej hore. Izrael po štvrtkovej uzávere znovu otvoril vstupy k mešite Al-Aksá, ale obmedzil ich len pre mužov starších ako 50 rokov a pre ženy. Moslimovia sa v piatok vo veľkom počte prichádzajú modliť, pretože je piatkový sviatočný deň. Niektoré palestínske strany vyzvali na demonštrácie.

31.10.2014 08:45
Izrael, Palestína, Mutaz Hidžází, pohreb,... Foto: ,
Palestínčania na pohrebe Mutaza Hidžázího v Jeruzaleme.
debata

Palestínski politici označili štvrtkové zatvorenie Al-Aksá za čin porovnateľný s vyhlásením vojny. Strana Fatah, ktorá ovláda Západný breh Jordánu, podľa denníka The Jerusalem Post pozvala Palestínčanov, aby prišli mešitu brániť a aby „zabránili okupačným silám judaizovať Jeruzalem a moslimské posvätné miesta“.

Radikálny Hamas a islamský džihád vyzvali Palestínčanov, aby stupňovali prejavy vzdoru proti Izraelu. Hamas piatok označil za „deň mobilizácie“ na protest proti uzávere Al-Aksá. Hamas tiež vyzval svojich stúpencov, aby prišli demonštrovať na Západnom brehu aj v pásme Gazy. Niektorí izraelskí politici hovoria o tom, že v Jeruzaleme už prbieha tichá intifáda (protiizraelské ľudové povstanie).

Polícia vyzvala izraelských občanov, aby sa správali zodpovedne a prispeli k udržaniu pokoja. Vo východnej časti mesta sú početné policajné jednotky a očakáva sa ďalšie posilnenie policajtov v historickom centre aj na Chrámovej hore.

Napätie v Jeruzaleme panuje už dlhšie, ale bezprostrednou príčinou súčasného stavu je stredajší incident, pri ktorom Palestínčan Mutaz Hidžází z východného Jeruzalema postrelil a ťažko zranil pravicového aktivistu Jehudu Glicka. Izraelskí policajti potom strelca prišli vo štvrtok zatknúť a pri prestrelke ho zabili.

V Jeruzaleme panuje v posledných mesiacoch veľké napätie a strety palestínskych demonštrantov s izraelskou políciou sú takmer na dennom poriadku. Minulý týždeň došlo v centre mesta k incidentu, pri ktorom arabský vodič narazil do ľudí stojacich na električkovej zastávke a dve osoby usmrtil. Izraelská polícia v tejto súvislosti hovorila o teroristickom útoku, vodičova rodina označila incident za dopravnú nehodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #moslimovia #jeruzalem #al-Aksá