V USA vydražili 'dedinu duchov', na dražbe sa o ňu zviedol tuhý boj

Opustená americká obec Johnsonville má po dramatickej internetovej dražbe nového majiteľa, ktorý za opustenú dedinku s rybníkom, kaplnkou a niekoľkými domami zaplatil 1,9 milióna dolárov (1,4 milióna eur). Vyvolávacia cena pritom bola o viac ako polovicu nižšia, teda 800-tisíc dolárov.

01.11.2014 12:42
Johnsonville Foto:
Opustená americká dedinka Johnsonville má svojho majiteľa.
debata (3)

„Dedina duchov“, ako Johnsonville pomenovali médiá, lelží v štáte Connecticut a posledný človek z nej odišiel pred 20 rokmi.

Aukcia sa začala 28. októbra a napriek obavám, že sa nehnuteľnosti nepredajú, sa nakoniec o ňu strhol veľký boj. Tesne pred koncom prihadzovania prišla vyššia ponuka a prevádzkovateľ musel dražbu predĺžiť o pol hodiny, počas nej sa cena postupne zvýšila o stovky tisíc dolárov.

Obec sa snažil oživiť výstredný miliardár

Historická obec, postavená okolo roku 1840, vcelku prosperovala až do 70. rokov minulého storočia, dokedy sa využíval miestny mlyn. Potom sa však väčšina dedinčanov odsťahovala a obec získal do vlastníctva výstredný milionár Raymond Schmitt. Chcel z miesta urobiť turistickú atrakciu a dokonca tam doviezol niektoré stavby z iných miest, napríklad kaplnku. Z času na čas sa tam konali rôzne charitatívne akcie či svadby, život v nej sa však zastavil so Schmittovou smrťou v roku 1998.

Dedina sa predávala spolu s 25 hektármi pozemkov a desiatkou budov vrátaneho bývalého obchodu a obecného úradu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Johnsonville