Výdavky USA na špionáž od roku 2010 výrazne klesli

Výdavky USA na civilné i vojenské výzvedné služby sa od roku 2010 znížili o viac ako 15 percent. Vyplýva to z oficiálnych údajov. Vo fiškálnom roku, ktorý sa skončil v septembri, predstavoval rozpočet USA na tieto aktivity 67,9 miliardy dolárov.

02.11.2014 08:44
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (23)

Pokles výdavkov odráža napríklad ukončenie vojenských aktivít v Iraku v roku 2011 a obmedzenie vojenskej prítomnosti v Afganistane.

„Tieto operácie boli mimoriadne nákladné a to nielen pre armádu, ale aj pre všetky civilné agentúry. Teraz, keď sa vojenské operácie v Iraku obnovili a rozšírili do Sýrie, pôjdu náklady na špionážne služby opäť nahor,“ uviedol Bruce Riedel, bývalý bezpečnostný poradca amerického prezidenta Baracka Obamu.

Odborník na špionážne služby Steven Aftergood pripisuje k poklesu výdavkom aj ďalšie faktory. „Hardwarovfé programy, ako sú napríklad špionážne satelity, zostávajú v prevádzke dlhšie, ako sa predpokladalo. Nové iniciatívy sa odkladajú, spomalil sa nábor pracovníkov a tak ďalej. Zvládnutie týchto škrtov je ťažkou úlohou. Možno očakávať určitý pokles výkonnosti,“ uviedol Afgergood.

Šéf americkej špionáže Jamec Clapper už v minulosti varoval, že Spojené štáty čelia zvýšeným rizikám. Upozornil, že výkonnosť špionážnych služieb podkopávajú okrem nižších nákladov aj politické rozhodnutia postaviť niektoré oblasti mimo sledovania. Poukázal tiež na negatívne dopady úniku informácií, ktoré vyzradil bývalý externý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #USA #špionáž #tajné služby