Brittany svoj sľub dodržala. Žena s rakovinou si 1. novembra zobrala život

Američanka Brittany Maynardová (29), ktorej lekári diagnostikovali nevyliečiteľný nádor a ktorá v Spojených štátoch rozpútala vášnivú diskusiu o možnej eutanázii, ukončila svoj život.

03.11.2014 13:40
Brittany Maynardová Foto:
Brittany Maynardová (29) svoj prípad medializovala, pretože chcela vyvolať diskusiu o práve chorých na eutanáziu.
debata (12)

Mladej žene lekári v januári tohto roku diagnostikovali zhubný nádor na mozgu. Operatívne odstránenie nádoru sa nepodarilo a v apríli jej lekári oznámili, že jej zostáva len šesť mesiacov života. Odvtedy sa je zdravotný stav rýchlo zhoršoval a pacientka trpela čoraz väčšími bolesťami a záchvatmi.

Po zvážení všetkých možností liečby a po konzultácii s rodinou sa Maynardová nakoniec rozhodla, že nebude podstupovať ďalšie zbytočné terapie, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou jej len predĺžili ďalšie trápenie. Za dátum svojej smrti si zvolila 1. november, krátko pred jej tridsiatimi narodeninami.

Nechcem zomrieť. Ale umieram

Svoj zámer vziať si predčasne život zverejnila Maynardová na internete. „Nechce zomrieť. Ale umieram. A chcem zomrieť podľa vlastných predstáv,“ uviedla vo videonahrávke, ktorú videlo na internete vyše 9 miliónov ľudí.

V sobotu sa na internete Maynardová rozlúčila so svojimi blízkymi. „Zbohom, všetci moji drahí priatelia a príbuzní, ktorých milujem. Dnes je deň, ktorý som si zvolila, aby som dôstojne odišla z tohto sveta kvôli mojej smrteľnej chorobe, kvôli hroznému nádoru na mozgu, ktorý mi toľko vzal… ale ktorý by mi mohol vziať ešte oveľa viac,“ napísala v odkaze.

„Svet je nádherné miesto, cestovanie mi bolo najlepším učiteľom a moji priatelia a rodina tými najväčšími darcami,“ dodala.

Maynardová, ktorá sa po tom, čo sa dozvedela o svojej strašnej diagnóze, stala veľkou stúpenkyňou práva pacientov na eutanáziu, zomrela v sobotu pokojne vo svojom domove v Portlande v štáte Oregon obklopená svojimi blízkymi po tom, čo si užila smrtiace lieky, ktoré jej predpísal lekár.

Kvôli eutanázii sa Brittany musela presťahovať

Kvôli možnosti podstúpiť eutanáziu sa Maynardová so svojím manželom Danom Diazom musela presťahovať z Kalifornie do Oregonu, jedného z mála amerických štátov, ktorý asistovanú samovraždu povoľuje. Plány čerstvo zosobášených manželov, ktorí sa snažili o prvé dieťa, sa radikálne zmenili. Diaz ale plán svojej ženy využiť právo na asistovanú samovraždu plne podporoval.

Brittany Maynardová s manželom v Národnom parku... Foto: SITA/AP
Brittany Maynard, eutanázia, rakovina Brittany Maynardová s manželom v Národnom parku Grand Canyon. Brittany cestovanie milovala.

V uplynulých týždňoch a mesiacoch si Maynardová, ktorá vystúpila na vrchol najvyššej africkej hory Kilimandžáro, preplávala na kajaku rieky v Patagónii a zdolávala zasnežených horských velikánov v Ekvádore, si plnila svoje posledné želania. Pred nikoľkými dňami navštívila s rodinou Grand Canyon. Príbeh chorej ženy obletel svet a časopis People jej fotografiu dokonca minulý týždeň zverejnil na titulke svojho vydania v USA.

Rozhodnutie Maynardovej využiť možnosti eutanázie vyvolalo rozporuplné reakcie. Kým mnoho ľudí cez víkend vyslovovalo žene podporu, iní jej čin označovali za sebecký. „Je smutné počuť o smrti Brittany Maynardovej. Samovražda je vždy zlá. Prijala zlé rozhodnutie,“ diskutovalo sa o jej čine na sociálnej sieti Twitter. „Brittany Maynardová bola úžasná, statočná propagátorka slobody. Využila najdôležitejšie právo zo všetkých – právo vlastniť samého seba,“ znelo z tábora, ktorý rozhodnutie chorej ženy podporoval.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #eutanázia #Brittany Maynardová