Gates dá vyše 500 miliónov dolárov na boj proti infekčným chorobám

Americký filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft Bill Gates oznámil, že tento rok venuje vyše 500 miliónov dolárov (vyše 375 miliónov eur) na boj proti malárii a ďalším infekčným chorobám v rozvojovom svete. Súčasnú epidémiu eboly v západnej Afrike označil za „výzvu k akcii“.

03.11.2014 14:25
Lasker Awards Foto: ,
Bill Gates s manželkou pri návšteve poľnej nemocnice v indickom meste Patná.
debata (7)

Na 63. výročnom zasadnutí Americkej spoločnosti pre tropickú medicínu a hygienu v New Orleans Gates informoval, že jeho nadácia daruje v roku 2014 vyše pol miliardy dolárov „na zníženie rizika malárie, zápalu pľúc a parazitických infekcií, ktoré sú hlavnými príčinami úmrtia, prípadne vážnych ochorení, v rozvojových krajinách“.

Súčasnú epidémiu eboly v západnej Afrike, ktorá pripravila o život už vyše 4 900 ľudí, označil Gates za „kritický okamih v dejinách svetového zdravia“.

„Epidémia eboly znovu ukazuje, že v dnešnom prepojenom svete zdravotné problémy jednej oblasti vytvárajú zdravotné problémy aj vo všetkých ostatných regiónoch sveta. Najlepším spôsobom, ako tieto problémy prekonať, je prispievať k zníženiu rizika šírenia nákazlivých chorôb,“ povedal Gates.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bill gates #nadácia #ebola