Českí politici sú zo Zemana znechutení: Z Hradu robí štvrtú cenovú

Český prezident Miloš Zeman čelí veľkej vlne kritiky za svoj vulgárny prejav v rozhovore, ktorý odvysielal Český rozhlas v živom vysielaní. Rozhovory z Lán síce bude ďalej vysielať, ale už nie je isté, či naživo.

03.11.2014 17:30
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman svojím vulgárnym prejavom v živom vysielaní Českého rozhlasu pobúril verejnosť.
debata (45)

Touto reláciou sa však bude zaoberať aj Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorej len do pondelka rána prišlo vyše sto sťažností od poslucháčov. „Musíme to vyhodnotiť, je to zložité, v živom vysielaní moderátor nezodpovedá za svojich hostí. Vyhodnotíme, či prístup moderátora bol adekvátny alebo nie, či s tým mohol niečo urobiť,“ povedal pre portál iDnes.cz riaditeľ rady Ivan Krejčí.

Nedeľňajšie Hovory z Lán plné hrubých vulgarizmov pobúrili celú českú politickú scénu. Podľa premiéra Bohuslava Sobotku Zeman ako prezident nerobí svojej krajine dobré meno v zahraničí a znižuje povesť prezidentského úradu ako takého.

Premiér Sobotka je z prejavu znechutený

„Prezident republiky by sa takýmto spôsobom vyjadrovať určite nemal, znižuje to povesť prezidentského úradu, dáva to veľmi zlý príklad a rozhodne to nerobí dobré meno v zahraničí,“ povedal Sobotka.

Zeman v nedeľňajšom vysielaní Českého rozhlasu vyjadroval veľmi vulgárne. Okrem toho, že vyhlásil, že česká vláda nový služobný zákon „skur…ila“, veľmi nelichotivým a hrubým spôsobom pomenoval aj členky punkovej skupiny Pussy Riot. (Viac si prečítajte v článku Zeman šokoval poslucháčov rozhlasu, v rozhovore nešetril vulgarizmami)

„Pán prezident je o názoroch na jeho prejav a o veciach týkajúcich sa Hovorov z Lán informovaný,“ povedal hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman chcel vraj poukázať na pokrytectvo

Doplnil, že Zeman chcel svojím vyjadrením predovšetkým „poukázať na určitý druh pokrytectva“, ktoré sa v posledných mesiacoch podľa neho objavilo v českej spoločnosti, najmä podľa neho v politickom a mediálnom svete. „Prezident chcel tým povedať to, že na jednej strane sú akceptované tieto výrazy u ľudí, ktorí používajú fajku, kým u druhých nie,“ poznamenal Ovčáček narážajúc na Zemanovho rivala v prezidentskom volebnom súboji Karla Schwarzenberga.

Zemanove vulgárne vyjadrenia nenechali chladnými nielen premiéra Sobotku, ale aj ďalších politikov. Podľa podpredsedu TOP 09 Miroslava Kalouska robí Miloš Zeman z Hradu štvrtú cenovú skupinu. Podľa neho majú vulgarizmy odpútať pozornosť od prezidentových snáh oslabovať demokraciu.

Proti spôsobu Zemanovho prejavu sa ohradil aj Pavel Bělohrádek z KDU-ČSL. „Do oficiálnych vyhlásení ústavných činiteľov vulgarizmy nepatria,“ myslí si. Do prezidenta sa obul aj na svojom účte na Twitteri, kde reláciu Českého rozhlasu prekrstil na „hovory z Vidlán“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #vulgarizmy #Český rozhlas