Americký politický pat sa ešte prehĺbi

Republikáni sa chystajú ovládnuť americký Kongres. V utorok sa konajú v USA voľby, ktoré rozhodnú o zložení Snemovne reprezentantov a obmení sa tretina Senátu.

04.11.2014 08:01
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama nebol počas kampane pred voľbami do Kongresu príliš viditeľný, keďže jeho popularita klesá.
debata (1)

Je jasné, že v dolnej komore Kongresu budú mať republikáni opäť väčšinu. A je dosť pravdepodobné, že ovládnu aj Senát. Pre demokratického prezidenta Baracka Obamu to znamená, že v posledných dvoch rokoch svojej vlády bude mať proti sebe celý Kongres.

Úspech republikánov

O tom, že republikáni budú vo voľbách úspešní, hovorí väčšina prieskumov. Podľa nich demokrati prehrajú aj v boji o senátne kreslo v Iowe. Tento štát sa tradične pokladá za jeden z kľúčových v americkej politike. Republikáni tiež pravdepodobne zabodujú v Kentucky, Georgii a Louisiane.

Do poslednej chvíle sa svoju stranu snažil burcovať Harry Reid, šéf demokratickej väčšiny v Senáte. "Keď vyhráme Iowu, bude to v poriadku,“ citovala jeho vyjadrenie spravodajská stránka politico.com. "Iowa je kľúčová. Nijako inak sa to nedá povedať,“ vyhlásil senátor z Nevady.

V hre je 435 miest v Snemovni reprezentantov a 33 kresiel v Senáte. Američania si tiež zvolia guvernérov v 38 štátoch.

"Keď republikáni získajú Senát, čo sa momentálne zdá pravdepodobné, politický pat v USA sa ešte prehĺbi. Už teraz pritom otravuje politický systém,“ povedala pre Pravdu americká politologička Anne Cizmarová z Vychodokentuckej univerzity. "Žijeme v ére straníckej polarizácie a je zložité vo Washingtone niečo vyriešiť,“ pripomenula odborníčka. Ak ovládnu republikáni Senát, tak sa podľa Cizmarovej Obamovi nepodarí presadiť v posledných dvoch rokov v úrade žiadne významnejšie zákony.

"Už teraz kontrolujú Snemovňu reprezentantov, takže prijímanie legislatívy je zložité. Teraz sa napätie len znásobí. Okrem toho je Senát zodpovedný za schválenie prezidentských nominácií do rôznych federálnych agentúr a súdnictva. Je pravdepodobné, že Obama bude aj v týchto prípadoch čeliť opozícii,“ vysvetľuje Cizmarová.

Okrem iného Senát rozhoduje aj o amerických veľvyslancoch. Viacero nominácií z Bieleho domu už teraz naráža odpor republikánov. Preto v niektorých krajinách sveta súčasní ambasádori USA presluhujú v úrade či tam vôbec nie sú.

"Mal som šťastie,“ priznal pre Pravdu jeden pomerne nedávno schválený americký veľvyslanec. Aj podľa Michaela Heaneyho z Michiganskej univerzity je veľmi pravdepodobné, že republikáni budú mať v Senáte väčšinu.

"Keď sa im to podarí, bude to pre nich znamenať lepšiu vyjednávaciu pozíciu a mohli byť tak pretaviť viac svojej agendy do zákonov. Najmä sa zvýši vplyv republikánov na tvorbu rozpočtu,“ povedal pre Pravdu Heaney. "Asi to ovplyvní stratégiu, s ktorou sa prezident Obama postaví proti Republikánskej strane. Pravdepodobne bude musieť používať prezidentské veto častejšie ako doteraz. Znamená to, že zažijeme ešte viac sporov ako momentálne,“ uviedol odborník na americkú politiku.

Nie som Obama

Hoci sa vo voľbách hrá aj o Obamovo politické dedičstvo, prezident sa do kampane príliš nehrnul. Demokratickí kandidáti sa s ním radšej ani nechceli ukazovať. Menej ako polovica Američanov momentálne súhlasí s tým, ako Obama vykonáva svoju prácu.

Cizmarová opisuje, ako vyzerá (ne)zapojenie sa prezidenta do kampane. "V Kentucky sa koná dôležitý súboj medzi republikánskym senátorom Mitchom McConnellom a demokratickou vyzývateľkou Alison Lundergan-Grimesovou. Obama je v Kentucky mimoriadne nepopulárny. Kampaň sa preto sústredí na to, nakoľko Lundergan-Grimesová predstavuje prezidentovu politiku. V politickej reklame tak demokratka tvrdí: Nie som Barack Obama, nesúhlasím s jeho názormi na zbrane, využívanie uhlia a životné prostredie,“ uviedla odborníčka.

Napriek očakávanej prehre vo voľbách majú demokrati aj dôvod na optimizmus. Myslí si to politológ Matthew Eshbaugh-Soha zo Severotexaskej univerzity. Nie príliš funkčný Kongres ovládaný republikánmi môže byť pre demokratov výhodou v prezidentských voľbách v roku 2016. "Mohli by jednoduchšie získať Biely dom, keď bude Obama schopný ustavične búšiť do nič nerobiaceho Kongresu,“ povedal pre Pravdu Matthew Eshbaugh-Soha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Barack Obama #Kongres USA