HRW: Islamisti v Kobani mučili až 150 školákov

Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (IŠ) uniesli a mučili v teraz obliehanom severosyrskom meste Kobani niekoľko desiatok detí.

04.11.2014 09:01
Sýria, utečenci, Turecko, Kobani Foto: ,
Už vyše 200-tisíc Sýrčanov utieklo pred islamistami do susedného Turecka.
debata (4)

Správu na svojom webe zverejnila ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch s odvolaním sa na očitých svedkov.

Podľa výpovede štyroch chlapcov vo veku 14 až 16 rokov uniesli islamisti na konci mája z Kobani asi 250 mladých Kurdov na ceste zo školy. Dievčatá vraj neskôr prepustili, asi 150 chlapcov ale držali v školskej budove asi 50 kilometrov od mesta. Bili ich vraj gumovými káblami a nútili ich pozerať sa na videá s brutálnymi útokmi a stínáním hláv.

Niektorým školákom sa vraj podarilo utiecť, zvyšných potom extrémisti po niekoľkých mesiacoch prepustili, okrem iného výmenou za svojich bojovníkov držaných kurdskými silami. Posledných 25 chlapcov sa vraj dostalo na slobodu až na konci októbra a teraz sú údajne už v bezpečí utečeneckých táborov v Turecku.

Strategicky dôležité mesto Kobani je poslednou baštou Kurdov na severe Sýrie. IŠ sa ho snaží dobyť už od polovice septembra. Ak by padlo, ovládol by IŠ pohraničný pás od severovýchodného cípu Sýrie až po mesto Halab.

Islamisti teraz kontrolujú niektoré časti mesta a obsadili aj desiatky dedín v jeho okolí. Kvôli násilnostiam utieklo v posledných týždňoch už viac ako 200 000 civilistov do susedného Turecka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HRW #Islamský štát #Kobani