Kyjev podľa analytikov o Donbas na roky prišiel

Kyjev naďalej počíta s tým, že Ukrajina získa späť územie na východe krajiny ovládané proruskými separatistami, ktorí tu v nedeľu usporiadali vlastné voľby.

04.11.2014 12:51
Ukrajina, voľby, Alexander Zacharčenko Foto: ,
Alexander Zacharčenko.
debata (277)

Ukrajinskí experti, oslovení agentúrou AFP, si však myslia, že Kyjev nemá vojenské prostriedky na dobytie povstaleckého Donbasu. Pokusy o politické riešenie tiež stroskotali, nikto si však netrúfne sa tejto oblasti vzdať.

„Niekoľko oblastí na východe Ukrajiny sa skutočne ocitlo pod kontrolou proruských teroristov a ruských jednotiek. Ale sú to ukrajinské územia a my ich zase získame späť,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin v rozhovore, ktorý zverejnil nemecký denník Bild.

Ukrajinský minister podľa AFP „pritvrdil tón“ voči separatistom, podobne ako v pondelok prezident Petro Porošenko, avšak nijako nespresnil prípadnú vojenskú ofenzívu. Predchádzajúce územné zisky ukrajinských vládnych oddielov koncom augusta zmarila porážka, ktorú Kyjev pripisuje tomu, že separatistov podporili aj pravidelné jednotky ruskej armády. Moskva tieto obvinenia popiera.

Rovnako ako Porošenko aj Klimkin označil voľby u separatistov za „vážne porušenie“ minských dohôd, ktoré 5. septembra nastolili prímerie medzi oboma stranami; zatiaľ čo Západ hlasovanie v povstaleckých republikách odmieta, Rusko jeho výsledky uznáva.

„Neviem, či možno hovoriť o úplnej prehre (mierového procesu), ale ruské uznanie týchto ‚volieb‘ vážne ohrozuje uskutočnenie minských dohôd,“ povedal Klimkin a vyzval Západ k vyvinutiu ešte väčšieho tlaku na Kremeľ a k ďalšiemu pritvrdeniu protiruských sankcií. Minister tiež kritizoval „opakujúce sa vpády mnohých ruských vojakov“ do povstaleckého Donbasu a varoval, že „ukrajinské sily sú pripravené brániť vlasť ako nikdy predtým“.

Ukrajinskí experti oslovení agentúrou AFP však pripúšťajú, že ukrajinská vláda nemá vojenské prostriedky umožňujúce znovu ovládnuť územie na východe krajiny, zároveň si ale politicky nemôže dovoliť vzdať sa týchto oblastí po šiestich mesiacoch krvavých bojov. „To, že Moskva ignorovala varovania Západu a uznala povstalecké voľby v Donecku a Luhansku, celkom iste na roky zabetónuje stratu týchto oblastí pre Kyjev, podobne ako Krym, ktorý v marci Rusko zabralo,“ poznamenala agentúra.

„Ak Kyjev zase spustí vojenskú operáciu, Moskva odpovie vyslaním posíl, aby Ukrajincov zastavili,“ odhadol analytik Oleksander Suško. Kyjev od nedele hlási „intenzívne premiestňovanie“ ruských jednotiek do Donbasu.

Hľadanie politického východiska stroskotalo, keď povstalci odmietli ponuku Kyjeva na trojročné „osobitné postavenie“ povstaleckých oblastí s rozsiahlou autonómiou. Prezident Porošenko kvôli tomu v pondelok ohlásil, že nechá zákon o osobitnom postavení Donbasu zrušiť. „Kyjev stratil kontrolu nad Donbas prinajmenšom na päť rokov. Režim to dávno pochopil a nerobí si ilúzie. Ale verejne to priznať by znamenalo spáchať politickú samovraždu,“ konštatoval politológ Taras Berezovec. „Nemôžeme sa vzdať Donbasu,“ priznal anonymne vysoký ukrajinský činiteľ.

Podľa októbrového prieskumu si 54 percent Ukrajincov praje pokračovať v boji o povstalecké územia. Len štvrtina by sa zriekla tejto oblasti v prospech Ruska výmenou za mier. Kyjev sa snaží izolovať oblasť konfliktu, aby predišiel jej rozšíreniu a obmedzil škody. Úrady začali rozmiestňovať stranovištia pohraničníkov pozdĺž frontovej línie a pohrozili povstalcom odpojením plynu, aj keď v zime sú tu časté aj dvadsaťstupňo­vé mrazy.

„Dosť s živením Donbasu!“ napísal kyjevský analytik Jurij Romanenko, požadujúci „rozvod“ s povstaleckým regiónom. „Je potrebné ukončiť pokusy dobyť Donbas a sústrediť sa na ochranu proukrajinských obyvateľov“, ktoré by bolo treba presťahovať do iných regiónov, domnieva sa umiernenejší Suško.

Povstalci v Donecku inaugurovali Zacharčenka

Proruskí povstalci v Donecku na východe Ukrajiny uviedli do funkcie „hlavy“ svojej neuznanej „ľudovej republiky“ Alexandra Zacharčenka, víťaza nedeľňajších separatistických volieb.

Napriek prímeriu sa podľa ukrajinských a ruských médií streľba z ťažkých zbraní ozýva pri doneckom letisku, ktoré zostáva v rukách ukrajinskej armády, a tiež pri ukrajinskom prístave Mariupol na juhu Doneckej oblasti.

„Zacharčenko prisahal na bibliu: Slávnostne sľubujem, že budem čestne slúžiť záujmom ľudu, Doneckej ľudovej republiky a svedomito plniť svoje povinnosti,“ opísala ruská tlačová agentúra TASS slávnostnú ceremóniu v doneckom hudobnom divadle. Povstaleckého vodcu sprevádzala kozácka stráž.

Pri letisku neďaleko od mesta, ktoré je hlavnou povstaleckou baštou, od rána opäť hrmela kanonáda. „Počas noci strieľali dela len občas, ale zúrivá paľba sa rozpútala od pol siedmej. Je to peklo,“ posťažovala sa agentúre AFP žena bývajúca len niekoľko stoviek metrov od letiska. O ne obe strany bojujú už niekoľko mesiacov. „Porošenko povedal, že zmení politiku. Je jasné, že sa zase začne bojovať,“ odhadol ďalší z obyvateľov mesta.

Šesťmesačný konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal viac ako štyri tisícky mŕtvych. Ukrajinská bezpečnostná rada sa má v utorok popoludní zísť v Kyjeve, aby rozhodla o odvetných opatreniach za nedeľňajšie voľby na povstaleckom území. Ich výsledky Moskva uznala, ale Kyjev a Západ ich odmietli ako hrubé porušenie mierových dohôd, dosiahnutých začiatkom septembra v Minsku.

Úrady v Mariupole podľa agentúry Interfax ohlásili, že pozície prokyjevských síl na predmestiach sa od rána ocitli pod paľbou povstalcov, vedenou z tankov, na ktorú odpovedalo ukrajinské delostrelectvo. Povstalecké raketomety podľa mariupolských úradov lojálne ku Kyjevu tiež strieľali na ukrajinské pozície v susednej Luhanskej oblasti. Naopak povstalci tvrdia, že čelia ukrajinskému ostreľovaniu.

O prípadných stratách ani jedna strana doposiaľ neinformovala.

277 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti