Mrazivé video: Kde je moja jezídska otrokyňa? Islamisti sa dobre zabávajú

Svet šokovalo mrazivé video, ktoré zverejnila arabská televízia Al Aan TV. Zobrazuje radikálov z Islamského štátu v irackom Mosule v dobrej nálade, keďže ich kamera zachytila práve v deň, keď sa dá na trhu „dobre kúpiť jezídska otrokyňa“. Muži žartujú a dávajú si rady, ako si vybrať tú najlepšiu.

04.11.2014 17:18
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Na verejnosť preniklo video zo zákulisia bojovníkov hnutia Islamského štátu. Z "Dňa trhu s otrokyňami" majú obrovskú radosť.
debata (53)

„Dnes máme deň, keď kupujeme na trhu Jezídky,“ smeje sa muž, ktorý na videu pôsobí ako šéf skupiny. „Všetci, ktorí majú záujem, si môžu kúpiť otrokyňu podľa vlastného vkusu a výberu,“ hovorí.

Druhý zase ponúka svoju otrokyňu. „Predám svoju jezídku, chcem si za utŕžené peniaze kúpiť poukážky alebo zbraň,“ vysvetľuje. „Musím si ju pred kúpou vyskúšať a pozrieť jej aj na zuby,“ hovorí možný záujemca.

Mladšie dievčatá a deti majú väčšiu cenu

Islamisti v evidentne dobrej nálade vysvetľujú na videu aj ďalšie podmienky, ktoré na trhu so ženami platia. Ak má totiž žena modré alebo zelené oči, jej cena stúpne. To isté platí aj v prípade 15-ročných a mladších dievčat.

Video je už na internete dostupné aj s anglickými titulkami a na svojich stránkach ich zverejnili mnohé svetové denníky. Zábery potvrdzujú hrozné správy o tom, ako kruto islamisti zaobchádzajú so zajatými jezídskymi a kresťanskými ženami.

Islamisti priznali, že zajaté ženy zotročujú

Islamskí bojovníci sa už týmito praktikami netaja a oficiálne priznali vo svojom časopise, ktorý vydávajú v angličtine, že počas dobývania Iraku uniesli, zotročili a predali ženy a deti z kurdskej náboženskej menšiny jezídov. Rovnaký osud postihol aj irackých a sýrskych kresťanov, ktorí odmietli prejsť na islam.

Aj v správe OSN zo začiatku októbra sa objavujú informácie o mimoriadnej brutalite IS voči ženám. V auguste údajne skupina zajala v severoirackej provincii Ninive 500 žien. Z nich „asi 150 slobodných dievčat a žien, predovšetkým príslušníčok jezídov a kresťanov, previezli do Sýrie a tam ich odovzdali bojovníkom IS ako odmenu a stali sa z nich sexuálne otrokyne,“ píše sa v správe.

Prečítajte si smutný príbeh o unesenom jezídskom dievčati v článku Militantní islamisti unášajú, znásilňujú a zotročujú tisíce jezídskych žien.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #sexuálne otrokyne #jezídky