Republikáni budú mať po voľbách prevahu aj v Senáte

Republikáni v utorkových voľbách úplne ovládli americký Kongres, keď po získaní väčšiny v Snemovni reprezentantov dostali tiež najmenej 52 kresiel v jeho hornej komore, 100-člennom Senáte. V noci o tom informovala agentúra Reuters.

05.11.2014 07:08 , aktualizované: 22:48
USA, voľby Foto: ,
Žena volila v meste National City v Kalifornii v miestnych potravinách.
debata (16)

Republikáni okrem iného získali senátorské kreslá v štátoch Montana, Arkansas, Colorado, Južná Dakota, Iowa a Západná Virgínia, zatiaľ čo demokrati potvrdili mandáty v Michigane, Delaware, Illinois a v štáte Rhode Island. Na niektorých miestach USA sa voľby ešte neskončili.

Senát sa pod kontrolu republikánov vracia po ôsmich rokoch. Hornú komoru Kongresu doteraz ovládali demokrati prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa už bude musieť vyrovnať s tým, že bez súhlasu republikánov nebude schopný určovať, kto bude zastávať vysoké posty v jeho administratíve. Voľby podľa rady médií ukázali širokú nespokojnosť Američanov s Obamovou vládou.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Červeno-modré USA.

Doterajší šéf demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid už telefonicky zablahoželal republikánovi Mitchovi McConnellovi, ktorý bude v hornej komore vodcom novej väčšiny, tentoraz republikánskej. „Odkaz od voličov je jasný: chcú, aby sme spolupracovali,“ uviedol Reid vo vyhlásení.

Republikáni budú mať v Senáte pohodlnú väčšinu, nebude postavená na rozdiele jediného senátora.

V Arkansase vyhral veterán z Iraku a Afganistanu Tom Cotton nad demokratickým vyzývateľom Markom Pryorom, a to napriek podpore bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Republikánka Shelley Capitoová vyhrala v Západnej Virgínii a jej kolega Mike Rounds získal doteraz demokratické senátorské kreslo v Južnej Dakote. To bolo jedným zo šiestich dodatočných mandátov, ktoré republikáni k ovládnutiu Senátu potrebovali. John Cornyn obhájil republikánske kreslo v Texase.

Republikáni si pripísali dôležité víťazstvo aj v štátoch Colorado a Montana a tiež v Kentucky, čo ukazovali aj predvolebné prieskumy. Kentucky patrí do skupiny približne desiatky štátov, ktoré boli považované za kľúčové pre republikánsky Se­nát.

Senátorská stolička v štáte Georgia naďalej zostáva republikánom, zvíťazil tu David Perdue nad demokratkou Michelle Nunnovou. Perdue v úrade nahradí odchádzajúceho spolustranníka Saxbyho Chamblissa. Republikán Pat Robert si udržal senátorský post v Kansase.

Tiež v Iowe zvíťazili republikáni. Joni Ernstová tesne vyhrala nad demokratom Bruceom Bradleym. V Severnej Karolíne mandát neobhájila demokratická senátorka Kay Haganová, v hornej komore Kongresu ju nahradí republikán Thom Tillis.

V štáte New Hampshire, ktorý je tiež považovaný za jeden z rozhodujúcich štátov, vyhrala demokratka Jeanne Shaheenová. Demokrati tiež obhájili senátorský post v Michigane, Delaware, Illinois a Rhode Islande.

Naopak, senátor za americký štát Louisiana, považovaný tiež za kľúčový, z utorkových volieb nevzišiel. Žiadny z kandidátov nezískal potrebných viac ako 50 percent hlasov. Voliči pôjdu k dodatočnému volebnému kolu 6. decembra a vyberať budú medzi demokratickou senátorkou Mary Landrieuovou a jej republikánskym rivalom Billom Cassidym.

Veľmi tesný súboj sa nečakane odohral vo Virgínii, kde sa za víťaza vyhlásil doterajší demokratický senátor Mark Warner. Jeho republikánsky rival Ed Gillespie ale podľa Reuters prehru zatiaľ neuznal.

V stočlennom Senáte mali doteraz demokrati 53 kresiel, spoliehať sa mohli tiež na dvoch nezávislých senátorov.

Obama: Politika Bieleho domu sa po voľbách nemení

Princípy politiky Bieleho domu sa nezmenia ani potom, čo vládni demokrati utrpeli porážku vo voľbách.

V prvej reakcii na výsledky to povedal prezident Barack Obama, ktorý je podľa vlastných slov pripravený s Republikánskou stranou a s Kongresom spolupracovať. Zdôraznil, že aj po voľbách sa bude sústrediť na zlepšenie podmienok pre Američanov, a nie na svoje vlastné ambície.

Ako priority na najbližšie obdobie Obama menoval prijatie reforiem imigračnej politiky, ktoré by chcel predložiť už do konca tohto roku. V zahraničnej politike chce rozšíriť nasadenie vojenských síl proti povstalcom z extrémistickej skupiny Islamský štát v Iraku a Sýrii. Ďalšou prioritou je zvýšenie výdavkov na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike.

Republikáni zaznamenali úspech aj vo voľbách guvernérov

Američania počas volebného utorka vyberali okrem nových zákonodarcov tiež guvernérov v 36 amerických štátoch a troch teritóriách. Víťazstvo hlásia republikáni z Texasu, Floridy či Michiganu a demokrati z New Yorku a Pensylvánie.

Republikáni pod vedením Grega Abbota podľa televízie Fox News, ABC a CBS obhájili v Texase guvernérske kreslo, ktoré patrilo odchádzajúcemu republikánovi Rickom Perrymu. Perry je považovaný za možného republikánskeho kandidáta na prezidenta v roku 2016. Abbottovým súperom bola demokratka Wendy Davisová.

Doterajší republikánsky guvernér Floridy Rick Scott svoj ​​mandát obhájil, keď s tesne porazil Charlieho Crista. Niekdajší republikánsky guvernér Crist sa teraz pokúsil do úradu vrátiť za demokratov. Republikáni majú guvernérsky post takisto v Michigane, kde opäť zvíťazil Rick Snyder, a obhájili aj guvernérske kreslá v štátoch Wisconsin a Georgia.

Republikáni získali kreslá aj v štátoch Illinois, kde Bruce Rauner porazil demokrata Pata Quinna, a Kansasu. Tam podľa odhadov NBC obhájil kreslo Sam Brownback. Tiež v Marylande vyhral republikán Larry Hogan.

Kým v Kalifornii mandát obhájil demokrat Jerry Brown, v štáte Massachusetts, kde zvíťazil republikán Charlie Baker, sa to už demokratom nepodarilo. Demokrat Andrew Cuomo si udržal mandát v štáte New York, tento post zastáva od roku 2010. Cuomo by podobne ako republikán Perry mohol zasiahnuť do nadchádzajúcej prezidentskej voľby.

Demokratovi Tomu Wolfovi sa podarilo vyhrať v Pensylvánii, porazil doterajšieho republikánskeho guvernéra Toma Corbetta. V Rhode Islande v tesnom súboji porazila demokratka Gina Raimondová republikánskeho soka Allana Funga, a stala sa tak prvou ženou, ktorá v tomto štáte získala guvernérsky úrad.

Raimondová nahradí Lincolna Chafeeho, ten sa o druhý mandát neusiloval. Chafee bol v roku 2010 zvolený za guvernéra ako nezávislý, vlani sa ale pridal k demokratom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #demokrati #republikáni