V Jeruzaleme posilnili po útokoch bezpečnostné opatrenia

Izraelská polícia po stredajších násilnostiach posilnila bezpečnostné opatrenia v Jeruzaleme. V noci sa policajti stretli s Palestínčanmi v rodisku jedného zo stredajších útočníkov.

06.11.2014 11:21
debata

V stredu dvaja Arabi použili automobily k útoku na skupiny Izraelčanov. Násilie si vyžiadalo dvoch mŕtvych vrátane jedného z útočníkov a niekoľko zranených. Dôvodom násilia je rastúce napätie okolo posvätných miest na jeruzalemskej Chrámovej hore. Na nej stál do roku 70 židovský chrám a teraz sú tam dve z najvýznamnejších mešít islamu. Židia môžu na miesto prichádzať, ale nemôžu sa tam modliť. Niektorí z pravicových aktivistov začali v poslednej dobe presadzovať, aby sa bolo možné modliť.

Minister zahraničia Avigdor Lieberman obvinil pravicových politikov zo zneužívania napätia v Jeruzaleme a z podnecovania sporov okolo posvätných miest. Lieberman vyhlásil, že politici, ktorí žiadajú rozšírenie práv Židov na Chrámovej hore, si počínajú nezodpovedne. Mnohí z nich chcú, aby Židia mali právo modliť sa na mieste zbúraného chrámu.

„Týmto ľuďom ide v súčasnej mimoriadne citlivej atmosfére o lacné titulky v novinách. Cynicky využívajú túto veľmi zložitú situáciu,“ povedal rozhlasu Lieberman. Politickou orientáciou patrí k sekulárnym ultranacionalistom a z minulosti sú známe jeho nelichotivé výroky týkajúce sa izraelských Arabov a Palestínčanov.

V posledných mesiacoch však túto rétoriku zmiernil. Premiér Benjamin Netanjahu je proti zmenám právomocí pre Židov na Chrámovej hore a bezpečnostné zložky upozorňujú, že zmena statusu quo by znásobila už teraz veľké napätie vo východnom Jeruzaleme.

Strety medzi palestínskou mládežou a izraelskou políciou sú v tejto časti mesta takmer na dennom poriadku, niektorí palestínski politici tvrdia, že v tichosti sa začala tretia intifáda – protiizraelské povstanie.

Po stredajších útokoch policajti rozmiestnili posilnené hliadky na väčšie križovatky v meste a na mnohých miestach východného Jeruzalema postavili zátarasy. Napätie sa zvýšilo po útoku, pri ktorom izraelský Arab z východného Jeruzalema 22. októbra narazil autom na skupinu čakajúcu na električku a zabil trojmesačné dieťa a jednu ženu. Polícia ho zastrelila pri prenasledovaní­.Odvtedy Izraelčania zatkli vyše 180 ľudí, medzi ktorými bolo sedem desiatok maloletých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína