Šéfka diplomacie EÚ nevylučuje ďalšie protiruské sankcie

Európska únia môže pre ukrajinskú krízu uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. Vo štvrtok to na oficiálnej návšteve Poľska povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

06.11.2014 14:17
Federica Mogheriniová Foto: ,
Federica Mogheriniová.
debata (156)

Šéfka diplomacie únie ostro kritizovala voľby na východe Ukrajiny, ktoré usporiadali proruskí separatisti a ktoré Moskva aj napriek výhradám Západu a Kyjeva uznala. „Otázka sankcií je stále na stole,“ vyhlásila Mogheriniová, ktorá do Poľska pricestovala v rámci svojej prvej cesty v novej funkcii. Zdôraznila tiež, že akékoľvek rozhodnutie v tejto veci bude vychádzať z vôle všetkých 28 členov európskeho bloku.

V stredu predseda novej Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že protiruské sankcie sa zatiaľ nezmenia. Juncker sa v blízkej dobe chce stretnúť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, termín však ešte nebol stanovený.

Voľby na východe Ukrajiny Mogheriniová označila za „nelegálne a nelegitímne“ a za „veľmi zlé znamenie“. „Situácia v oblasti je mimoriadne zlá,“ dodala s tým, že ľudia na východe Ukrajiny naďalej umierajú. Na východe síce platí prímerie, na ktorom sa vláda s povstalcami dohodla v septembri, obe strany sa ale navzájom obviňujú z jeho porušovania.

O ďalšej stratégii voči Ukrajine a Rusku plánuje Európska únia rokovať 17. novembra, kedy sa zídu ministri zahraničia členských krajín.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie #Federica Mogheriniová