Daniarka nasadila Orbánovi dlhý nos

Kto klame, ten aj kradne, hovorieval Viktor Orbán, keď sa jeho predchodca na poste maďarského premiéra priznal, že socialistická vláda o stave ekonomiky občanom nehovorila pravdu. Orbán, ktorý si vždy zakladal na svojej dôveryhodnosti, je teraz sám v zložitej situácii. Dostala ho do nej šéfka maďarského daňového a colného úradu Ildikó Vidová.

07.11.2014 11:00
Viktor Orbán, maďarský premiér Foto:
Viktor Orbán je nepriamo obvinený z klamstva.
debata (34)

Vidová je jednou zo šestice osôb blízkych Orbánovej vláde, ktoré pre podozrenie z korupcie dal Washington na čiernu listinu. Škandál prepukol už pred troma týždňami a maďarské médiá od začiatku uvádzali šéfku daniarov medzi podozrivými. Oficiálne to však bola hra na slepú babu. Vedúci zastupiteľského úradu USA v Budapešti André Goodfriend, odvolávajúci sa na zákony svojej krajiny, odmietol zverejniť mená person non grata, ako aj dôvod, prečo im Spojené štáty odopierajú vstup na svoje územie. Orbán a viacerí jeho ministri zase tvrdili, že nevedia, o koho ide.

Šéfka daniarov sa verejnosti dlho vyhýbala. Tiché útočisko našla aj so svojou zástupkyňou na Kanárskych ostrovoch. Prehovorila až po návrate z dovolenky. V rozhovore, ktorý poskytla pre stredajšie vydanie denníka Magyar Nemzet, Vidová priznala, že na čiernej listine figuruje jej meno i mená dvoch jej ďalších podriadených. A povedala ešte niečo, čo Orbána určite nepotešilo. Vidová tvrdí, že ihneď, ako dostala písomné vyrozumenie od Američanov, čo bolo predtým, ako škandál verejne prepukol, informovala príslušného vládneho predstaviteľa. „Vláda vedela o tom, čo sa stalo,“ vyhlásila.

Háčik je v tom, že Orbán a prinajmenšom traja jeho ministri opakovane verejne vyhlasovali, že nevedia, kto je na americkej čiernej listine. Maďarské médiá teraz špekulujú, prečo sa Vidová zachovala tak nelojálne a kauzu vyhrotila do stavu, že buď klame ona, alebo členovia vlády.

Spravodajský portál Origo si podrobnejšie všíma médium, cez ktoré svoj odkaz vyslala. Denník Magyar Nemzet patrí do mediálneho impéria niekdajšieho pokladníka Orbánovho Fideszu, Lajosa Simicsku. Tento šestnásty najbohatší Maďar (podľa čerstvého rebríčka magazínu Forbes) sa podľa kuloárnych správ pred niekoľkými mesiacmi dostal do konfliktu s Orbánom a inými záujmovými skupinami, ktoré premiér začal na jeho úkor preferovať.

Toto ochladenie vzťahov medzi starými priateľmi sa prejavilo aj na tóne Magyar Nemzetu a ďalších Simicskových médií. Zostali síce provládnymi, ale prestali Fideszu slúžiť ako úplne nekritické hlásne trúby. Zaujímavé je aj prepojenie medzi Simicskom a Vidovou. Tá počas prvej Orbánovej vlády na prelome milénia bola Simicskovou námestníčkou na čele daňového úradu, neskôr pracovala v jeho mediálnej ríši a aj po vymenovaní za šéfku daniarov a colníkov bola vnímaná, ako jeho človek.

„Je možné, že Simicska takto odkázal Fideszu, že mu dokáže vážne uškodiť, ak si to jeho záujmy budú vyžadovať,“ podporil hypotézu a zväčšujúcej sa pukline v niekdajšom monolite vládnej strany politický analytik Áron Varga.

Vidová pre Magyar Nemzet vyhlásila, že je nevinná, a preto dobrovoľne neodstúpi. Opozičné strany pritom čoraz naliehavejšie volajú po jej hlave. Pobúrilo ich najmä to, že prešetrovať korupčné kauzy, pre ktoré sa Američania rozhodli zaviesť medzi spojencami nezvyklé sankcie, má komisia zriadená na daňovom úrade, čiže pod priamou kontrolou jednej z podozrivých. Takýto nonsens zburcoval aj verejnosť, ktorá iba nedávno desaťtisícovými demonštráciami donútila vládu vzdať sa zámeru zdaniť internet. Na nedeľu je už pred daňový úrad ohlásený masový míting za odvolanie Vidovej.

„V normálnej krajine, za normálnych okolností, by šéf daňového úradu musel padnúť,“ myslí si analytik Varga. Vláde by podľa neho dobre padlo, keby Vidová sama rezignovala. „Jej odvolanie by sa totiž rovnalo priznaniu, že korupčné kauzy sú opodstatnené,“ dodal pre Origo.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #daňový úrad