Pre vtáčiu chrípku utratia v Nemecku 31-tisíc moriek

V Nemecku sa po prvýkrát objavil nebezpečný vírus vtáčej chrípky známy doteraz len z Ázie. Zasiahnutá farma v okrese Vorpommern-Greifswald bola uzavretá a 31 000 moriek budú musieť utratiť.

07.11.2014 13:26
debata (1)

Morky sú infikované vírusom H5N8. So zabíjaním hydiny sa začalo už vo štvrtok a skončiť by malo ešte pred víkendom. Minister poľnohospodárstva štátu Meklenbursko-Predné Pomoransko Till Backhaus vo štvrtok večer vyjadril opatrne nádej, že nákaza na farme v Heinrichswalde neprekročí jej hranice.

Na rozdiel od prvej veľkej epidémie vtáčej chrípky z roku 2006 doteraz v Meklenbursku-Prednom Pomoransku neobjavili žiadneho infikovaného divo žijúceho vtáka.

Nemecký veterinárny výskumný ústav (FLI) uviedol, že na farme zaznamenali začiatkom mesiaca vysokú úmrtnosť hydiny, ktorá sa v posledných dňoch ešte vystupňovala. Odkiaľ pochádza nákaza, nie je zatiaľ jasné. FLI poslal na miesto štyroch expertov, ktorí majú pátrať po jej pôvode.

„Musíme vychádzať z toho, že každý vysoko patogénny vírus môže predstavovať ohrozenie aj pre človeka,“ povedal prezident ústavu Thomas Mettenleiter. Pri kmeni H5N8 však zatiaľ prenos na človeka nespozorovali, a to ani v Južnej Kórei, kde doteraz museli utratiť stotisíce zvierat.

Experti preto nevidia dôvod k panike. Informácie priniesol portál derStandard.at

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vtáčia chrípka #morka