Španielsky súd potvrdil stíhanie princeznej Cristiny

Španielsky súd bude naďalej stíhať staršiu sestru španielskeho kráľa Felipeho VI. princeznú Cristinu za daňové podvody, zamietol ale závažné obvinenia z prania špinavých peňazí.

07.11.2014 13:45
Španielsko, princezná, Cristine, Iňaki Urdangarín Foto:
Na archívnej snímke španielska princezná Cristina s manželom Iňaki Urdangarínom.
debata

V prípade, ktorý španielska justícia skúma už štyri roky, je hlavným podozrivým princeznin manžel Iñaki Urdangarin Liebaert. Ten podľa vyšetrovateľov spreneveril štátne financie prostredníctvom prevodov peňazí ním vedenej nadácie na účty vlastnej firmy, ktorej bola Cristina spolumajiteľkou.

Súd v Palma de Mallorca v piatok čiastočne zamietol odvolanie proti rozhodnutiu súdu nižšej inštancie, ktorý tento rok v júni stíhanie princeznej nariadil. Odvolanie podala prokuratúra, podľa ktorej neexistujú konkrétne dôkazy, že sa princezná na zločinoch pripisovaných jej manželovi podieľala.

Prípad sa spája s nadáciou Noosa, z ktorej podľa vyšetrovateľov Urdangarin nezákonne získal sumu vo výške niekoľkých miliónov eur. Tú vraj previedol na účet vlastnej firmy Aizoon.

Španielska verejnosť kauzu pozorne sleduje, okrem iného aj preto, že je to prvýkrát od obnovenia monarchie v Španielsku v roku 1975, kedy je člen kráľovskej rodiny vyšetrovaný v súvislosti s trestnou činnosťou.

Štyridsaťdeväťročná Cristina sa preto už dlhšiu dobu nezúčastňuje na žiadnych oficialitách a chýbala aj na júnovej korunovácii svojho brata, ktorý na španielskom tróne nahradil otca Juana Carlosa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #princezná Cristina