Lavrov: Na Ukrajine nebojujú ruskí vojaci

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v sobotu opäť poprel, že by na východe Ukrajiny bojovali ruskí vojaci.

08.11.2014 08:46 , aktualizované: 11:48
Lavrov, Kerry Foto: ,
Americký šéf diplomacie John Kerry (vpravo) so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom počas stretnutia v Pekingu.
debata (370)

Argumentoval aj údajným vyhlásením hovorcu amerického ministerstva zahraničia, že vraj nie sú dôkazy o prítomnosti ruských vojsk na východe Ukrajiny. Kyjev v piatok ohlásil, že hranicu medzi Ruskom a východnej Ukrajinou prešla vo štvrtok kolóna s tankami, húfnicami a nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi.

Lavrov pred schôdzkou so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym počas summitu ázijských a tichomorských štátov v Pekingu tiež uviedol, že dohoda o prímerí, predpokladajúca odzbrojenie na východe Ukrajiny, je vecou ukrajinskej vlády a proruských separatistov, a nie Ruska.

„Dohodu o prímerí uzavrela (povstalecká) domobrana a ukrajinská vláda. To oni majú dokončiť proces (odzbrojenia),“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS a na otázku novinárov dodal, že „ani americké ministerstvo zahraničia nemá informácie o prítomnosti ruských vojsk na Ukrajine“.

Hovorkyňa americkej diplomacie Jennifer Psakiová podľa agentúry AFP k ukrajinským správam o kolóne tankov opatrne poznamenala, že ak sa tieto informácie potvrdia, USA odsúdi nový vpád na ukrajinské územie ako hrubé porušenie minských dohôd o prímerí.

Moskva pravidelne popiera tvrdenie Kyjeva a Západu o tom, že Rusko podporuje separatistov zbraňami a vojakmi.

„Rozmiestňovanie vojenského vybavenia a ruských žoldnierov na frontových líniách pokračuje,“ uviedol v piatok ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko. Hranicu podľa neho prešla kolóna s 32 tankmi, 16 húfnicami a tridsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi.

Obete na Ukrajine pribúdajú

Najmenej jeden ukrajinský vojak zahynul a ďalších 15 utrpelo zranenia počas uplynulých 24 hodín na východe Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská armáda. Doneck zasa hlási dvoch zranených civilistov.

„Pri obrane doneckého letiska zahynul guľkou ostreľovača desiatnik, ďalších 15 vojakov utrpelo rôzne závažné zranenia,“ uviedlo armádne komuniké. Z povstaleckých zbraní boli ostreľované aj ďalšie pozície ukrajinských vojsk na východe, avšak tieto incidenty sa zaobišli bez strát.

Nepokojná bola i noc v Donecku. Na severe mesta boli počuť výstrely a výbuchy. Podľa webu miestnej radnice črepiny z delostreleckej paľby zranili dvoch obyvateľov mesta. Od rána panuje v meste pokoj.

Nad presúvaním ruskej bojovej techniky do Donbasu a sústreďovaním ruskej vojenskej sily pri hraniciach vyjadrila znepokojenie Severoatlantická aliancia. „Berieme na vedomie správy o prejazde ruských tankov a vojakov cez hranice s Ukrajinou a analyzujeme ich. Môžeme potvrdiť nedávny nárast počtu vojsk a výzbroje pozdĺž východných ukrajinských hraníc,“ povedal agentúre Reuters hovorca aliancie. „Ak sa pohyb ruských vojsk potvrdí, pôjde o ďalší dôkaz ruskej agresie a priameho zasahovania s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine,“ konštatoval.

Kerry: USA a Rusko si budú vymieňať informácie o Ukrajine

Spojené štáty a Rusko sa dohodli na výmene informácií o situácii na rusko-ukrajinských hraniciach, povedal šéf americkej diplomacie.

„Stačí povedať, že máme isté rozpory o istých skutočnostiach týkajúcich sa Ukrajiny. Dohodli sme sa vymieňať si informácie na túto tému. Tiež sme sa dohodli, že dialóg bude pokračovať,“ povedal Kerry v Pekingu, kde sa stretol s Lavrovom. V Číne sa naopak nepočíta so schôdzkou prezidentov oboch veľmocí, Baracka Obamu a Vladimira Putina.

Kerry podľa Reuters naznačil, že Rusku bezprostredne nehrozia nové západné sankcie. Rusko má podľa jeho slov na výber rozhodnutia, ktoré o sankciách rozhodnú v dlhodobom horizonte. Súčasne apeloval na plnenie dohôd o prímerí medzi proruskými vzbúrencami a ukrajinskou armádou a vyjadril nádej, že boje na východe Ukrajiny sa skončia a situáciu v krajine sa podarí stabilizovať.

Kerry podľa agentúry TASS tiež pripustil rozdielnosť názorov USA a Ruska vo viacerých medzinárodných otázkach. Dodal ale, že existujú „styčné body“, v ktorých sú obe veľmoci schopné spolupracovať.

Moskva si želá federalizáciu Ukrajiny

Lavrov po stretnutí s Kerrym apeloval na ukrajinskú vládu, aby pristúpila k ústavnej reforme s účasťou všetkých regiónov a politických síl, ako sa vraj zaviazala ešte v apríli na ženevskej schôdzke ministrov zahraničia.

Moskva nalieha na federalizáciu Ukrajiny, čo Kyjev odmieta z obavy o celistvosť krajiny. „S Johnom Kerrym sme sa dohodli, že táto úloha (ústavné reformy) je naďalej aktuálna a možno ešte aktuálnejšia ako v apríli. Budeme sa snažiť presvedčiť ukrajinské vedenie, aby tento záväzok začalo plniť,“ povedal ruský minister.

Lavrov tiež vyslovil poľutovanie nad tým, že sa dohoda o prímerí na východe Ukrajiny nedodržiava úplne a dochádza k prestrelkám, ako svedčí aj tragické zabitie doneckých školákov pri miestnom letisku. Moskva preto považuje za potrebné čo najskôr vymedziť hranicu medzi oboma znepriatelenými stranami, aby sa prímerie dalo kontrolovať.

Medzinárodné Letisko pri Donecku, hlavnej povstaleckej bašty, zostáva v rukách ukrajinskej armády a o túto strategickú pozíciu sa stále bojuje bez ohľadu na prímerie.

370 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #Ukrajina #Sergej Lavrov