USA neponúkli Iránu vojenskú pomoc proti islamistom

V rokovaniach o iránskom jadrovom programe zostáva stále mnoho rozporov. V Pekingu to vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry.

08.11.2014 12:05
debata (4)

Poprel zároveň špekulácie, podľa ktorých USA navrhli Iránu, že za dohodu o jadre budú s Teheránom spolupracovať v boji proti radikálom z Islamského štátu (IS).

Rozhovory o jadrovom programe majú podľa harmonogramu priniesť konečnú dohodu do 24. novembra. S Iránom rokuje šestica veľmocí, medzi nimi aj USA. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) im v piatok poskytla svoju správu, v ktorej sa konštatuje, že Iránci stále dlhujú odpovede na kľúčové otázky, ktoré by pomohli vylúčiť pochybnosti o povahe iránskych aktivít. Niektoré krajiny sa domnievajú, že sa Irán usiluje o výrobu atómovej bomby.

Denník Wall Street Journal tento týždeň napísal, že prezident Barack Obama poslal list iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a naznačil v ňom, že USA sú za dohodu v rozhovoroch o jadrovom programe a sú pripravené začať koordinovať svoj postup proti IS s Iránom.

Kerry v sobotu vyhlásil, že USA tieto záležitosti nespájajú. „Neexistuje žiadne prepojenie rozhovorov o jadrovom programe s akoukoľvek inou témou. Chcem, aby to bolo jasné. Jadrové rozhovory sú samostatnou záležitosťou, oddelenou od všetkého ostatného. Nikdy sa nediskutovalo o možnosti ich s čímkoľvek spájať,“ vyhlásil Kerry.

Nespochybnil ale existenciu listu, ktorý je výnimočným Obamovým krokom voči Teheránu a ktorý bol tajný. Ak by sa s Iránom podarilo dohodnúť, mohli by sa zrušiť dlhodobé sankcie proti nemu. Irán ale musí jednoznačne vylúčiť podozrenie o vojenskej povahe svojich aktivít.

MAAE napríklad márne žiada o sprístupnenie prevádzky v Parčíne pre svojich inšpektorov. Práve tam vraj Iránci uskutočňujú pokusy so silnými výbušninami, ale do vojenského zariadenia inšpektorov nechcú pustiť.

Na fronte v Iraku a Sýrii sa USA ocitajú na rovnakej strane ako Irán, ktorý pomáha Bagdadu v boji proti IS. USA zase koordinujú letecké akcie proti IS a majú v Iraku aj vojenských inštruktorov. Obe krajiny však od islamskej revolúcie v Iráne neudržiavajú diplomatické vzťahy a vojenská spolupráca podľa všetkých amerických predstaviteľov nepripadá do úvahy.

Kerry bude spolu s koordinátorkou rozhovorov o jadrovom programe Catherine Ashtonovou v nedeľu a v pondelok v Ománe rokovať so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarifom. Majú tam dohodnúť budúce kolo, v ktorom budú s Iráncami rokovať USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #john kerry #iránsky jadrový program